Amb les restriccions per evitar l'extensió de la Covid-19 prorrogades fins passat Setmana Santa i la campanya de vacunació compromesa pels incompliments de lliurament d'AstraZeneca, l'epidèmia segueix fent el seu curs a Catalunya i es manté la tendència iniciada a mitjans d'aquest mes de març, amb un increment lent però continuat de tots els indicadors epidemiològics. Paral·lelament, la pressió hospitalària va millorant amb comptagotes, sobretot a les unitats de cures intensives, que avui sí registren un respir i l'ocupació baixa fins a 400.
La fotografia de la pandèmia d'avui sembla pràcticament calcada a la d'ahir. El risc de rebrot segueix pujant cada dia que passa i arriba als 217 punts, quan el 14 de març havíem baixat fins als 177 punts. El risc de contagi no es mou avui i es manté en 1,09. Per vuitè dia consecutiu està per sobre de l'1, quan es considera que la transmissió no està sota control.
Nous casos
En aquest context, i segons informa el Departament de Salut, s'han comptabilitzat 1.787 nous casos, en la línia dels registrats en els darrers dies, molt per sobre dels 1.500 casos diaris. El percentatge de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu segueix augmentant i se situa en 5,21%, quan fa dues setmanes estava en 4,49%. En conseqüència, també augmenta la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants que supera els 200 punts per primer cop des del 12 de març. Avui està en 200,55 punts. En relació amb la mortalitat, avui no s'han actualitzat les dades per un problema informàtic. Fins ahir, Salut havia informat de 21.207 defuncions.
400 pacients a les UCI
La situació als hospitals millora sensiblement, però encara hi ha preocupació entre les autoritats sanitàries per la situació a les unitats de cures intensives, ja que la mitjana d'estada dels malalts aquesta tercera onada és superior a la registrada durant la segona onada, abans de Nadal. Amb tot, avui es registra un descens en l'ocupació de les UCI, que passen de 420 malalts atesos a 400, una ocupació que no es registrava des del 3 de gener. Per contra, pugen lleugerament els pacients atesos en planta, 1.386 en total, vuit més que en el recompte anterior.
On sí que hi ha avenços és en la campanya de vacunació, que avança a bon ritme, però condicionada a l'arribada de les dosis d'AstraZeneca. Salut informa que s'han administrat més de 50.000 dosis en les darreres 24 hores, 31.977 primeres dosis, i 18.542 segones. En total 399.450 persones han rebut les dues dosis de la vacuna (el 6,2% de la població de 16 o més anys). De primeres dosis, n'han administrat 724.778 (11%)
Vacunes per col·lectius
On està més avançada la vacunació és en els col·lectius per on va començar la campanya. Així, les persones ingressades en residències o centres de discapacitats (90,9%) i el personal que hi treballa (74,8%) estan majoritàriament vacunats amb Pfizer i amb les dues dosis. Percentatges similars (75,2%) presenten metges i personal d’infermeria dels hospitals i l’atenció primària. Altres tipus de personal sanitari i sociosanitari tenen majoritàriament la primera dosi (53,5%) però molt pocs la segona (8,6%).
Al 71,3% dels grans dependents (de totes les edats) ja els han administrat la primera dosi, i al 57,2%, la segona. No passa el mateix amb les persones de 80 anys o més sense grans dependències. Només el 34% té posada la primera dosi, percentatge que cau al 20,5% quan es tracta de la pauta completa.
Entre els col·lectius de treballadors essencials, el 59,6% han rebut la primera dosi i l’1,8% la segona. Aquests han rebut majoritàriament la vacuna AstraZeneca, que té pautat que han de passar 12 setmanes entre la primera i la segona dosi.
Nous retards amb l’AstraZeneca
Amb tot, la campanya de vacunació patirà un fre per l’endarreriment, un cop més, del subministrament de les vacunes d’AstraZeneca. El ministeri de Sanitat va comunicar ahir dijous que dilluns no arribaran les 140.000 dosis previstes, ni tampoc les 161.000 que ho havien de fer el 5 d’abril. Aquests retards provocaran que no es puguin donar més cites per vacunar persones d’entre 60 i 65 anys. Sí que podran rebre la vacuna aquells que ja tinguin cita.
D’aquesta manera es trenca el ritme de vacunació iniciat dimecres, quan es van administrar 41.000 dosis amb la represa de l’administració de l’AstraZeneca. La consellera Alba Vergés ha qualificat de vergonya aquesta situació, provocada per l’incompliment dels contractes de la farmacèutica amb la Comissió Europea. Uns incompliments que posen en evidència el govern de la UE i la seva gestió de l’adquisició de les vacunes.
En un intent, per ara sense èxit, de fer complir els contractes, la Comissió Europea ha acordat reforçar el control de les exportacions de vacunes. Fins ara Europa ha exportat 77 milions de vacunes, mentre que n'ha administrat 62 milions.