Davant l'expansió de la variant Delta, ja majoritària a algunes zones de l'Estat i més contagiosa que les anteriors, havia crescut la por per la possibilitat que s’escapés de l'efectivitat de les vacunes. Ara, però la revista científica Nature publica un estudi tranquil·litzador. Aquest ha estat encapçalat per científics francesos i que revela que les dues dosis dels preparats tant de Pfizer com d'AstraZenca generen una resposta efectiva en el 95% dels casos.
Per altra banda, l'informe també explica com actua la variant en aquelles persones que tenen anticossos per haver passat el virus i en el cas de les persones que de moment, només se'ls ha inculcat una dosi de les esmentades vacunes.
En l’anàlisi dels pacients recuperats en els últims 12 mesos l'estudi revela que es necessita una concentració d'anticossos "quatre vegades més elevada" per neutralitzar la variant Delta, en comparació amb l'Alfa. Pel que fa a una sola dosis de les vacunes de Pfizer i AstraZeneca, la resposta va ser "poc o gens eficaç", ja que només un 10% dels individus van ser capaços de neutralitzar la variant en qüestió.
A Catalunya ja és majoritària
Ara mateix, aquesta variant ja és predominant a països com l’Índia, Gran Bretanya o Portugal, i s'espera que en les setmanes vinents sigui la dominant a tota Europa, segons l'Institut Pasteur. Un dels seus investigadors, Oliver Schwartz, va ser l'encarregat de dirigir l'estudi. Segons les darreres dades del ministeri de Sanitat, a l'Estat, de moment només representa un 11% dels casos de coronavirus registrats, tot i que la majoria d'experts consideren que la seva transmissió és més alta. Segons un estudi del diari El País, aquesta ja suposaria un 32% dels casos.
A Madrid, Catalunya, Navarra i el País Valencià, la Delta ja és la variant majoritària. Des de finals de juny, quan començava a canviar la tendència descendent del virus, el Departament de Salut ja contemplava que podia ser un dels motius d'aquest augment dels casos i s'esperava que en les pròximes setmanes, fos la dominant, com ha acabat succeint.
Els símptomes de la variant
Els símptomes més comuns de la variant Delta del coronavirus són mal de cap, de coll i secreció nasal. Les dades, recopilades com a part de l'estudi de símptomes Zoe Covid del Regne Unit, suggereixen que aquesta nova variant pot manifestar-se com un "refredat fort", segons detallava un article de la setmana passada el The Guardian.
"El coronavirus està actuant de manera diferent ara, és més com un refredat fort", explicava Tim Spector, professor d'epidemiologia genètica del King's College London, que ha dirigit la investigació. "La gent pot pensar que acaba de tenir un refredat estacional i seguir anant a festes... pensem que això és una part important del problema".
Segons el servei de salut pública britànic (NHS, per les seves sigles en anglès) els símptomes clàssics del coronavirus són febre, tos, pèrdua de l'olfacte i el gust. Spector ha exposat a The Guardian que amb la variant Delta, la tos sembla ser el cinquè símptoma més comú i la pèrdua de l'olfacte no està entre els deu primers.