A les portes de Nadal i en ple pont de la Puríssima, la sisena onada de la covid segueix fent camí a Catalunya. La pressió als hospitals ha pujat en les darreres 24 hores, amb nous ingressos tant en planta com a les unitats de cures intensives. Això mentre els contagis segueixen a l'alça i aquest diumenge s'ha informat de 2.524 contagis, el doble que fa una setmana. Això si, tot i estar en un llarg període festiu, la vacunació no s'atura, sobretot en l'administració de terceres dosis, segons l'últim informe del Departament de Salut.

El risc de rebrot, índex que mesura el potencial de creixement de l'epidèmia, segueix pujant considerablement i s'ha situat en 397 punts, divuit més que ahir i superior als 384 que va ser el màxim en la quarta onada, el passat 12 d'abril, encara molt lluny dels 1.409 registrats en el pic de la cinquena onada, el 16 de juliol passat. El risc de contagi (Rt) segueix la tendència de lleu descens iniciada fa tres setmanes, quan estava en 1,41. Ara està en 1,29.

Salut segueix comptabilitzant nous contagis. Després de tres dies per sobre dels 3.000, aquest diumenge el Departament ha informat de 2.524 nous casos, el doble dels registrats fa una setmana. En paral·lel, la incidència acumulada a 14 dies va augmentant cada dia que passa i ja ha superat els 300 punts. Concretament 315,50, vint punts més que el recompte anterior, el doble que fa dues setmanes.

Mortalitat

Tot i que està repuntant la mortalitat per covid en els darrers dies, la xifra de 42 morts en els últims set dies està molt per sota de les anteriors onades, quan es van registrar màxims de 2.656 morts en una setmana en la primera onada (del 29 de març al 4 d'abril de 2020), amb un pic de 417 morts en un sol dia, el 30 de març de 2020. El pic de mortalitat en la segona onada va ser de 514 morts en una setmana (del 3 al 9 de novembre de 2020); de 603 òbits en la tercera onada (del 19 al 25 de gener); de 161 en la quarta onada (del 4 al 10 d'abril); i de 256 en la cinquena (del 24 al 30 de juliol). Aquest diumenge s'ha informat d'una defunció.

La pressió als hospitals es manté, amb noves altes tant en planta com a les UCI. Així s'ha informat de 16 ingressos més, i ja són 720 les persones ateses als hospitals. També ha augmentat el nombre de pacients crítics. Hi ha 177 malalts de covid a les unitats de cures intensives, nou més que el recompte actual. El nombre de persones amb covid ateses als centres hospitalaris ha crescut en 64 persones, 32 més a les UCI.

La vacunació segueix a bon ritme, amb una lleugera frenada en tractar-se en festiu. Tot i això, s'han registrat cues en alguns centres de vacunació, com el que hi ha a la Fira de Barcelona.  A les darreres 24 hores s'han administrat 22.267 terceres dosis, 2.485 segones dosis i 3.119 primeres dosis. L'extensió de l'obligatorietat de presentar el passaport covid a restaurants, bars, gimnasos i residències ha disparat les vacunacions. 

El percentatge de població de més de 12 anys vacunada amb la pauta complerta és del 84,5%, si bé aquest percentatge baixa fins el 74% quan es tracta de població entre els 20 i els 39 anys.

Estrès hospitalari

De fet, l'ascens continuat de tots els indicadors de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya durant aquesta sisena onada preocupa els responsables sanitaris i experts com la investigadora, la investigadora del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) Clara Prats, qui aquest cap de setmana ha augurat una situació d'"estrès hospitalari" a final de desembre. Prats ha considerat que arribarem a Nadal amb els indicadors creixent, i ha assenyalat que "el punt clau és si pujarem al pic pel camí ràpid o pel camí llarg". Si el creixement és ràpid, ha afirmat, "tindrem un problema en el sistema hospitalari", perquè si els ingressos són continus i nombrosos "no hi haurà temps de buidar els llits".


Si s'aconsegueix ralentir el creixement dels contagis, ha conclòs, hi haurà temps perquè les terceres dosis de la vacuna als majors de 60 anys facin efecte, per la qual cosa l'"estrès hospitalari" serà menor, ha destacat. Precisament l’investigador Oriol Mitjà ha insistit aquest dissabte, en declaracions al programa FAQS de TV3, que cal que les persones de més de 60 anys vacunades amb Astrazeneca es vacunin amb la tercera dosi abans de Nadal, per estar més protegides davant l’epidèmia, i més amb l’amenaça de la nova variant òmicron. La mateixa recomanació la fa, com ha fet el Departament de Salut, amb les persones vacunades amb Janssen.

 

Imatge principal, una infermera vestida amb l'equip de protecció contra la covid, a la planta d'infecciosos de l'Hospital del Mar / ACN