La pressió sobre els hospitals catalans s'alleugereix, després que s'hagin notificat 124 hospitalitzacions menys. Actualment hi ha 1.913 persones malaltes de covid-19 en els llits d'arreu del territori, la xifra més baixa des del passat 20 de juliol: feia gairebé vint dies que aquesta dada no baixava de 2.000. L'UCI, per la seva banda, es manté estable i baixa a 579 crítics, nou menys que el dia anterior.

Malgrat aquesta petita millora a les unitats de cures intensives de Catalunya, és veritat que l'Hospital Vall d'Hebron ha comunicat aquest dissabte que té l'UCI plena de malalts de coronavirus. Aleshores, l'optimisme amb la pressió és moderat, ja que la millora generalitzada pot ser perquè els divendres se solen donar moltes altes.

Es manté la mortalitat

La mortalitat també es manté en xifres majors de les desitjades, quan s'han notificat 27 morts durant les últimes 24 hores. Són tres defuncions menys que el dia anterior, però és una dada que segueix en la mitjana de l'última setmana.

El nombre de contagis de covid-19 sí que ha empitjorat, sumant 3.150 infeccions noves a l'última jornada (17 més). Tot i això, la xifra continua la tònica de contagis del mes d'agost, una mica per sobre dels 3.000 diaris. Els indicadors, en canvi, van a la baixa.

Els indicadors a la baixa

El risc de rebrot baixa de 500 i se situa en 490, una dada que no es veia des del 2 de juliol, quan la cinquena onada va iniciar el seu creixement exponencial. La Rt es manté en 0,73 i reforça la idea que l'expansió del virus s'ha frenat: si es manté per sota d'1, no hi ha gaires problemes.

La incidència acumulada a catorze dies (IA14) segueix la seva tendència descendent, ubicant-se en la xifra de 692,85 casos per cada 100.000 habitants. L'acumulada a set dies (IA7), per la seva banda, se situa en 265,15 casos per cada 100.00 habitants. Cal tenir en compte que aquest és l'indicador que fa servir el Govern per decidir en quins municipis s'aplica el toc de queda. De fet, aquesta setmana hem sabut que l'executiu català ha decidit endurir els criteris pels quals el confinament nocturn afecta determinades localitats: va baixar el llindar de l'IA7 de 400 a 250. Per això la quantitat de municipis afectats va ampliar-se a 176.

A prop del 60%

La vacunació avança al seu ritme durant el mes d'agost. Així, el divendres es van administrar 29.125 primeres dosis i 26.786 segones. És patent com l'estratègia és vacunar prioritàriament amb més primeres dosis que no pas segones dosis, ja que les persones de les franges d'edat més vulnerables ja compten amb un alt grau d'immunització.

Amb aquest ritme, aviat s'arribarà al 60% de la població catalana vacunada amb la pauta completa. Actualment són 4.668.751 els ciutadans que han rebut les dues dosis (o una, si parlem de Janssen), un 59,3% del gruix total dels habitants. Si parlem només de les persones majors de setze anys, la xifra augmenta fins al 66,3%.

Aquelles persones que s'hagin vacunat a l'estranger, a més, ja no s'hauran de preocupar: podran obtenir el Certificat Covid Digital de la UE (CCD). Fins ara, donat que aquesta informació no es registrava de forma estructurada a l’historial electrònic compartit, el sistema informàtic no permetia generar el certificat europeu de vacunació.

 

Imatge principal: Treballadores de l'UCI de l'Hospital del Mar es prenen un descans / Carlos Baglietto