Tot i que alguns indicadors epidemiològics continuen el seu lent descens a Catalunya, d'altres s'han estancat i fins i tot alguns creixen. Després de moltes setmanes d'un decreixement molt accelerat especialment en les primeres setmanes de setembre, l'octubre ha començat amb l'Rt per sobre d'1, fet que implica que la pandèmia s'expandeix en lloc de retrocedir, i amb el risc de rebrot augmentat lleugerament. La incidència, en canvi, segueix descendint, igual que la pressió sobre les UCI. 

Baixar dels 100 crítics 

Durant les últimes hores el nombre d'ingressats als hospitals catalans ha augmentat en tres pacients, una xifra normal, ja que durant els caps de setmana es donen menys altes i no és representatiu de l'evolució de la pandèmia. Ara mateix, hi ha 399 pacients als centres, cinc més que ahir. Per altra banda, els ingressats a les UCI sí que s'han reduït, seguint amb la tendència de les últimes setmanes, amb un objectiu concret: baixar dels 100 crítics.

Ara mateix, hi ha 127 pacients a les UCI, tres menys que els 130 d'ahir. Durant la setmana, el total d'ingressats a les unitats de cures intensives s'ha reduït en 39 persones. Si aquest ritme es manté i la situació epidemiològica no canvia, la setmana que ve es podrà celebrar haver situat aquesta xifra per sota de 100. 

Cap defunció 

Per altra banda, el departament de Salut no ha notificat cap defunció en les últimes 24 hores. Aquest és un fet habitual durant els caps de setmana i es pot compensar amb un augment de les víctimes mortals en els propers dies. Amb tot, la mortalitat del virus ha baixat significativament en les últimes setmanes i la mitjana de l'última setmana es situa al voltant de 4 morts diàries. 

Evolució de l'Rt

L'indicador que presenta una evolució més preocupant és l'Rt. Ara mateix, aquest està fixat a 1,08, superant la barrera de l'1, que indica que la pandèmia en lloc de retrocedir s'expandeix. Durant l'últim mes, aquest ha presentat diferents pujades i baixades, però sempre per sota d'1, un límit que va superar dijous. Així i tot, és possible que Catalunya estigui entrant en una fase de normalització de la pandèmia, on el virus segueix circulant, però en menor mesura i amb menys impacte en el sistema sanitari. Encara és aviat, però, per extreure conclusions. 

Pel que fa al risc de rebrot, aquest es manté en els 66 punts marcats ahir i no creix, com va passar en la jornada anterior. Durant els últims dies, aquest indicador epidemiològic també ha anat fluctuant entre pujades i baixades. Per exemple, de dilluns 27 a dimarts 28 va créixer en 10 punts, però l’endemà es va tornar a reduir en 5. 

Evolució de la incidència 

En l'últim dia, Catalunya ha registrat 399 nous contagis per coronavirus, una xifra baixa i per sota del llindar dels 400 i dels 700 casos de mitjana que s'han detectat durant la setmana, perquè els dissabtes i diumenges es fan menys proves. Amb tot, suposa un petit increment respecte als 323 registrats el diumenge anterior, fet que demostra l'estancament o fins i tot lleuger creixement de la covid a Catalunya. 

Amb tot, però, la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants continua caient dia rere dia, constant però lentament. En l'última jornada, aquest indicador essencial per entendre l'evolució de la pandèmia, s'ha reduït en un sol punt, passant de 65,05 a 63,98.  

74,6% amb primera dosi 

L'evolució de la vacunació, com ara passa amb la pandèmia, fa setmanes que es troba estancada. Totes les franges d'edat (menys la dels menors de 11 anys per qui no hi ha cap preparat aprovat) es poden vacunar si així ho desitgen. Així, amb més d'un 70% de la població general vacunada, qui no ho ha fet fins ara és perquè té clar que no vol o, en tot cas, se l'ha de persuadir. 

Ahir dissabte, només 839 persones van començar el seu procés de vacunació, amb la inoculació d'aquestes primeres dosis, i 1.139 el van finalitzar i ja es troben protegits contra el virus, unes xifres inferiors a les registrades la setmana passada. 

En total, 5.907.195 catalans porten la primera dosi de la vacuna i 5.750.823 la pauta completa contra el virus, fet que representa un 74,6 i un 72,6 de la població, respectivament.  

Una infermera fa un test de covid a una dona per comprovar si està infectada / Europa Press