El Departament de Salut ha avisat aquest dijous que l'atenció primària està "fregant el col·lapse". Amb l'increment de contagis, disparat als més de 8.000 en les darreres 24 hores, i tenint en compte que, de mitjana, es rastregen nou contactes estrets per cada cas positiu, Salut necessita "prioritzar" i, per això, no farà tests als contactes asimptomàtics. En aquest cas, urgeix a les persones que estiguin en aquesta situació que es quedin a casa i que no vagin als centres d'atenció primària (CAP) si es troben bé.

La directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha explicat que "en un context de transmissió comunitària amb un volum molt alt de casos, el missatge que hem d'adreçar és que les persones que es trobin bé i siguin contactes es quedin a casa". El que vol evitar Salut és evitar que es generin grans cues als CAP i això causi que "es deixi d'atendre una persona que realment necessita l'atenció sanitària". Tot i això, ha anunciat que els contactes estrets rebran un SMS i no una trucada i ha volgut deixar ben clar que si les persones asimptomàtiques desenvolupen quadres que es compliquen, "el sistema respondrà i atendrà" aquests casos.

En el marc del pla Delta, Craywinckel també ha detallat que treballen amb les farmàcies per tal que sigui en aquests espais on es puguin realitzar, també, tests d'antígens i que puguin monitorar els resultats per traslladar-los a Salut. És a dir, la idea no seria que les persones puguin comprar les proves diagnòstiques ràpides i es facin una automostra a casa, sinó que sigui en les mateixes farmàcies on es realitzi el test. La directora del CatSalut no ha concretat terminis, però espera que "la setmana vinent" es pugui presentar un pla en aquest sentit.

La variant Delta, un 60% més transmissible

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha subratllat que "l'augment brusc en forma de paret" de contagis ha obligat a aquesta "reorganització", perquè es troben que els CAP se saturen per l'atenció de casos lleus. De fet, ha avisat que el volum d'infectats i contactes estrets serà "molt gran", atès que la variant Delta és un 60% més transmissible que altres mutacions de la Covid-19. Sobre aquesta variant, la secretària de Salut Pública ha explicat que la simptomatologia respon a una similar a la que es manifesta quan patim un refredat comú.

Sobre les dades de reinfecció del virus, el percentatge se situa en l'1,1% i les persones que s'han contagiat tenint ja la pauta completa és del 0,2%, segons ha avançat la secretària de Salut Pública.

Cabezas ha parlat obertament de "cinquena onada" i s'ha mostrat preocupada perquè comencen a detectar "repercussió en els ingressos hospitalaris" i "un increment en els contagis de persones majors de 50 anys que no tenen encara la pauta completa". Paral·lelament, ha fet èmfasi en la necessitat de quedar-se a casa i complir amb les quarantenes, perquè admet que hi ha "casos en què no es fan els 10 dies perquè les persones donen negatiu i això és una falsa seguretat".

En aquesta línia, i sobre l'estratègia de vacunació, Carmen Cabezas ha destacat que la prioritat ara és "reforçar més" les punxades en la població de 40 o més anys i completar les segones dosis. La secretària de Salut Pública calcula que, en les properes dues setmanes, la franja de les persones majors de 60 anys ja tindran quasi al 100% la pauta completa. De fet, estimen que la majoria de vacunes que es posaran aquesta setmana i la següent seran segones dosis.

 

Imatge principal: Una persona se sotmet a un test d'antígens al Festival Vida. ACN.