La variant delta segueix fent estralls. La Covid-19 està descontrolada a Catalunya, on avui han entrat en vigor les restriccions a l'oci nocturn a causa de l'elevada transmissió registrada en les dues darreres setmanes, sobretot entre el col·lectiu més jove, el que no està vacunat. Per segon dia consecutiu els contagis superen els 8.000, mentre augmenten els ingressos als centres hospitalaris. Setmana de rècords, amb més de 30.000 casos diagnosticats, bona part dels quals asimptomàtics. En paral·lel, avança la campanya de vacunació, oberta des de fa una setmana als majors de 16 anys, tot i que es prioritzen les segones dosis dels majors de 60 anys i de la franja entre 40 i 49 anys.
Catalunya, en risc extrem, és la regió d'Europa on més casos es diagnostiquen. Els indicadors epidemiològics segueixen disparats i els centres d'assistència primària estan col·lapsats. Això ha provocat que el Departament de Salut s'hagi vist obligat a canviar l'estratègia d'atenció, de manera que no es farà test de Covid als contactes estrets asimptomàtics, que sí que hauran de guardar la quarantena de deu dies. Això en espera que les farmàcies puguin vendre autotests sense recepta.
Indicadors disparats
Així, el risc de rebrot puja fins als 1.753 punts, quan el dia anterior era de 1.552, mentre que el risc de contagi gairebé no es mou i es queda en els 3,21 punts. La incidència acumulada a catorze dies ja supera els 500 punts. Es detecten 563,60 casos per cada 100.000 habitants.
En 24 hores s'han comptabilitzat 8.498 nous casos de Covid-19, i ja són 762.506 els notificats des de l’inici de la pandèmia el març del 2020. El 16,48% de les proves PCR i tests d'antígens que es fan donen positiu, una xifra rècord que va pujant dia rere dia. En només una setmana, del 29 de juny al 5 de juliol, s'han practicat més de 220.000 proves a Catalunya. Un dia més s'han registrat defuncions a causa de la Covid. Dues persones més han mort pel coronavirus, que se sumen a les vuit comptabilitzades aquesta setmana. Des del març del 2020 han perdut la vida 22.280.
Quant a la situació als hospitals, la cinquena onada es comença a deixar sentir. Els ingressos augmenten, i la previsió és que ho vagin fent els pròxims dies. Salut informa de 54 nous ingressos als hospitals, que ja atenen 717 pacients de Covid. Dilluns passat eren 575. Les unitats de cures intensives tenen ingressats 144 malalts crítics, dos més que en el recompte anterior.
El 44,5% de la població, amb pauta completa
Paral·lelament, la vacunació, una de les principals eines per frenar la transmissió, avança i ahir es van administrar 111.060 dosis, 45.382 primeres dosis i 65.678 segones dosis. En total, 3.491.072 persones ja han rebut la pauta completa, el 44,5% de la població. 4.492.170 han rebut la primera dosi i 3.140.370 la segona. El 12,7% dels joves d'entre 20 i 29 anys ja ha rebut una primera dosi, mentre que entre els 16 i els 19 anys el percentatge és del 9,7%.
"Queda't a casa"
Davant la sobrecàrrega que estan patint els centres d'assistència primària, ja no es faran tests als contactes estrets asimptomàtics d'un positiu de Covid, als quals se'ls recordarà que han de fer quarantena, excepte si tenen la pauta completa de vacunació.
El Departament de Salut ha fet una crida a la població a "formar part de la solució" per frenar el boom de contagis de les darreres dues setmanes a causa de l'expansió de la variant delta, ja predominant a Catalunya. Així, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha insistit que és prioritari que els asimptomàtics facin la quarantena per evitar la transmissió del virus.
Pla Delta
Segons la nova estratègia, anomenada pla Delta, l'infectat rebrà un missatge de confirmació del positiu en la prova i, a partir d'aquí, podrà accedir via web a totes les recomanacions i a un formulari en el qual haurà de detallar els contactes estrets i números de contacte. Amb aquestes dades, el sistema podrà avisar els afectats que són contactes estrets i que han de guardar quarantena. També s'ha canviat el protocol a les residències.