La vacuna contra la covid ja està disponible a Catalunya per qualsevol ciutadà major de 12 anys, edat a partir de la qual les autoritats sanitàries han aprovat els preparats de Pfizer i, en les últimes setmanes, també Moderna. Arrenca d'aquesta manera la darrera fase de la campanya de vacunació al país, fixant-se en els adolescents, un col·lectiu que engloba 300.000 persones d'entre 12 i 15 anys. Des de principis de juliol, els majors de 16 ja podien demanar hora.
Segons ha aclarit Lourdes Carrés, coordinadora del punt de vacunació massiva de la Fira de Barcelona, on ja s'han inoculat més de 500.000 dosis, aquests menors d'edat hauran d'anar a la cita acompanyats pels seus pares o tutors legals, com ja succeïa amb els adolescents d'entre 16 i 18 anys. A més, per entrar dins aquest grup ja hauran d'haver complert els 12 anys, si no, hauran d'esperar fins al seu aniversari.
80.000 dosis disponibles
Els adolescents podran rebre un SMS amb la cita programada, però, des de Salut animen a entrar a la pàgina web i escollir directament la cita. En aquest sentit és important tenir en compte, en un moment en què moltes famílies són de vacances lluny de la seva població, que la primera i la segona dosi s'han de posar obligatòriament al mateix centre.
Segons han anat alertant des del Govern, en aquest moment hi ha més de 80.000 vacunes disponibles, de les quals pràcticament 60.000 es corresponen a primeres dosis. Per això, ahir la secretaria de Salut Pública, Carmen Cabezas, va avisar a les famílies que podien aprofitar l'ocasió i demanar cita. Aquest va ser el cas de molts pares, que, en veure aquesta oportunitat, van demanar hora per protegir els seus fills davant la pandèmia i alguns ja es van punxar ahir mateix.
Una "punxadeta"
Aquest va ser el cas de la Berta i l'Ona, de 14 anys, que a primera hora del matí ja feien cua a la Fira de Barcelona. Segons recull Efe, la primera estava "molt nerviosa" per la injecció, però segons ella mateixa ha explicat, amb prou feines ha notat "una punxadeta". En canvi, l'Ona ha fet una crida als joves perquè, com ella, es vacunin i així es pugui posar fi a la pandèmia.
Un dels motius que ha portat a aquestes dues noies a vacunar-se és aconseguir que "el curs vinent sigui més fàcil i sense tantes restriccions". De fet, aquest és un dels principals objectius de Salut. El curs escolar 2021-22 ha de començar el pròxim 13 de setembre i així hi ha marge perquè aquest grup de població pugui estar majoritàriament protegit amb la pauta completa o, si més no, amb una dosi quan s'iniciïn les classes.
Pocs casos greus
En la franja d'edat dels 10 a 19 anys s'han detectat menys casos positius que en altres grups, especialment de greus. Segons les dades de l'Institut de Salut Carles III, des de l'inici de la pandèmia, hi ha hagut 2.878 adolescents hospitalitzats, 160 de crítics que han hagut d'ingressar a les UCI i 17 han mort a causa del virus. Per això, hi ha qui és més escèptic amb la vacunació d'aquest col·lectiu. Per exemple, el govern del Regne Unit, que no tenen clar si la comparació risc-benefici és prou favorable, i de moment no l'ha permesa.
Ara mateix, segons recullen les dades covid recollides per Salut, pràcticament la meitat dels joves catalans d'entre 16 i 19 anys estan protegits amb una dosi, mentre que un 16,3 % porten la pauta completa. A banda del país, Aragó i Múrcia ja vacunen a aquesta franja d'edat, mentre que Cantàbria, Castella i Lleó, el País Valencià, Extremadura, Galícia i La Rioja encara no han obert les cites als menors de 20.