La Unió Europea va activar aquest dissabte un mecanisme per al control de les exportacions de vacunes del Covid-19 de les farmacèutiques en territori europeu amb l'objectiu d'augmentar la transparència i assegurar el subministrament de les dosis compromeses, i que no s'aplica a una llarga llista de països i Irlanda del Nord

La mesura estarà en vigor fins al 31 de març i afectarà només a les vacunes d'aquells laboratoris amb què la Comissió Europea va firmar, en nom dels Vint-i-set, acords de compra anticipada.

Les tensions amb Londres

L'anunci d'aquest mecanisme va provocar divendres una cascada de reaccions al Regne Unit, on es temia la imposició de controls a Irlanda del Nord.

La tensió va arribar a tal nivell que el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, van mantenir una conversa telefònica a última hora de divendres en la que van acordar el "principi" que no hi hagi restriccions a l'exportació de vacunes quan les farmacèutiques compleixin les seves responsabilitats contractuals.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen / EFE

La Comissió va aclarir que el Protocol per a Irlanda del Nord, subscrit entre la UE i el Regne Unit per eliminar les fronteres físiques a l'illa irlandesa, "no es veu afectat" per l'exigència comunitària d'una autorització prèvia a les farmacèutiques per exportar vacunes a països tercers.

L'objectiu

Per garantir el lliurament a temps de les dosis promeses a la UE, que ha finançat per endavant el desenvolupament i producció de vacunes amb 2.700 milions d'euros, Brussel·les vol controlar quantes vacunes es produeixen i a quins països es destinen.

La picabaralla amb AstraZeneca aquesta setmana després dels problemes de lliuraments de la seva vacuna (autoritzada divendres) a la Unió Europea va impulsar la posada en marxa del mecanisme amb caràcter d'urgència.

La vacuna d'Astrazeneca per immunitzar contra la Covid / EFE

Alhora, Brussel·les està preocupada per la falta de transparència i vol tenir informació completa per garantir que compleixen els compromisos contractuals. La intenció no és restringir les exportacions "més de l'absolutament necessari.

Exportacions exemptes

Les exportacions a una llarga llista de països quedaran excloses, per exemple les que vagin destinats a Albània, Andorra, Bòsnia i Hercegovina, Islàndia, Sèrbia, Suïssa, Algèria, Egipte o Tunísia.

A més, quedaran fora els 92 països d'ingressos baixos i mitjans en la llista de Compromís de Mercat Avançat COVAX que inclouen, entre altres, a l'Afganistan, Eritrea, Etiòpia, Mali, Angola, Algeria, Bolívia, Hondures, El Salvador o Índia.

Altres excepcions seran les exportacions de compres realitzades per Estats membres i redirigides a un tercer país com a donació o revenda o en el context d'una resposta d'emergència humanitària.

Mecanismes temporal

La Comissió ha utilitzat un procediment d'emergència per engegar aquest instrument, a fi de respondre a la falta de transparència sobre els contractes i ja que la producció i lliurament de vacunes encara no està consolidat, va precisar aquest dissabte la Comissió.

Les mesures que s'adopten en el marc d'aquestes respostes d'emergència no poden excedir de sis setmanes, però Brussel·les vol proposar una pròrroga de la mesura fins a finals de març.

En les primeres sis setmanes Brussel·les consultarà els Estats membres sobre les possibles adaptacions del mecanisme i els passos futurs.

Procés

Les farmacèutiques hauran de sol·licitar l'autorització de la UE quan vulguin exportar les vacunes contra la Covid-19 produïdes o no en territori comunitari, precisa un document explicatiu de la Comissió Europea.

Les empreses afectades són Pfizer-BioNTec, Moderna i AstraZeneca, les vacunes del qual ja han estat autoritzades a la UE, a més de Johnson & Johnson, Sanofi-GSK i CureVac, amb les quals Brussel·les va negociar 2.300 milions de dosi en total.

Un home d'una residència de Salou rep la vacuna Pfizer / EFE

Les empreses hauran de notificar les exportacions als Estats europeus on tinguin les seves fàbriques, així com proporcionar-los informació sobre la producció i destí dels enviaments, i les autoritats nacionals hauran d'aprovar o rebutjar la seva sol·licitud en màxim dos dies (quatre en casos excepcionals).

Per a això avaluaran, juntament amb la Comissió, "si el volum d'exportacions no és tal com per plantejar una amenaça per a l'execució dels acords d'adquisició anticipada que ha conclòs la UE".

Juntament amb la seva primera sol·licitud d'exportació els països hauran a més d'aportar les dades sobre les exportacions que han realitzat des del 29 d'octubre passat. Si la farmacèutica es nega a presentar aquestes dades, es podrà rebutjar la sol·licitud.

La Comissió ha demanat als països que evitin les mesures nacionals, una cosa que fins ara només ha fet Bèlgica, que aquesta setmana va notificar una mesura d'emergència per impedir les exportacions, una cosa que Brussel·les "desaconsella encaridament".

"Amb una mesura a nivell europeu la UE s'assegurarà que les exportacions puguin continuar realment quan siguin legítimes", va precisar Brussel·les en un comunicat. La Comissió informarà periòdicament sobre les autoritzacions concedides i denegades.

Foto principal: Un infermer de l'Hospital Clínic prepara una dosi de la vacuna Moderna / Sergi Alcàzar