Les infeccions, els ingressos i la mortalitat per coronavirus es redueixen significativament gràcies a l'efecte de les vacunes contra la covid, fins a un 90%. Així ho revela un nou estudi col·laboratiu entre l'Institut Català de la Salut (ICS), el departament de Salut i el Centre de Medicina de la Universitat d'Oxford. Aquest va comptar amb la participació d'uns 30.000 usuaris de residències geriàtriques, que, per la seva avançada edat, resulten especialment vulnerables als efectes del coronavirus.
Tot i que els avis, i en especial els usuaris de centres de gent gran, van ser les principals víctimes de la primera onada de la pandèmia, fins ara estaven infrarepresentats en els assajos clínics que s'han fet en els darrers mesos sobre el virus i l'efectivitat de les vacunes.
També en treballadors
Aquesta gran reducció dels contagis i de les morts entre els avis també es dona en altres grups de població que ha analitzat l'estudi. Concretament, hi han participat uns 26.000 professionals de geriàtrics, i més de 60.000 treballadors sanitaris. En tots dos casos s'ha presentat una reducció de les infeccions comparables a les observades en els avis.
Els resultats han estat rebuts amb alegria per Salut, ja que, segons afirma la doctora Carmen Cabezas, secretaria de Salut Pública, "confirmen el gran valor dels programes de vacunació per reduir la transmissió de la covid-19 i la càrrega i la mortalitat sanitàries relacionades". En aquest sentit, ha afegit que "la nostra estratègia de començar a vacunar aquells amb més risc s'ha demostrat valuosa per reduir l'impacte de la covid-19 en aquells amb més probabilitats de patir formes greus de la malaltia".
Per altra banda, els resultats observats al personal sanitari demostren que "el nostre pla per donar prioritat als més exposats al virus, inclosos els nostres treballadors sanitaris, també ha demostrat ser útil per mantenir els pacients i els professionals segurs mentre ens atenen", ha puntualitzat la doctora.
Efectivitat "molt bona"
El doctor Prieto-Alhambra, professor de farmacoepidemiologia a Oxford, universitat que ha treballat amb el departament de Salut en la realització d'aquest estudi, explica que "estem col·laborant internacionalment per produir proves sòlides sobre el risc-benefici de les vacunes contra la covid". En aquest cas, apunta, els resultats "demostren una efectivitat molt bona en totes les poblacions estudiades, en línia amb els assajos clínics previs".
Vacunació obligatòria
La covid va tornar a entrar a les residències el juliol, de la mà de la cinquena onada de la pandèmia. Ara, aquesta ha entrat en una fase de descens, fet que ha permès a Salut relaxar els protocols per contenir els contagis i els usuaris podrà tornar a fer sortides curtes de menys de 3 dies. Aquesta nova inclusió en els geriàtrics ha posat en alerta la comunitat sanitària d'arreu de l'Estat, i hi ha algunes comunitats autònomes que han proposat que la vacuna sigui obligatòria per als seus treballadors.
De moment, aquesta no és la posició de la Generalitat. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha reconegut als mitjans que no poden exigir a cap grup de població que es vacuni vacunar-se, mentre que el conseller Argimon (Salut) s'ha mostrat més partidari de la persuasió que de l'obligatorietat de vacunar aquests treballadors.