Una jornada més les dades sobre la situació epidemiològica de Catalunya empitjoren. L'onada de contagis que viu el país cada cop sembla més un tsunami. En la darrera jornada s'han comptabilitzat 7.430 nous contagis. Una xifra que fa un efecte dòmino amb els altres indicadors, els quals es mantenen desbocats. 

El risc de rebrot torna a disparar-se i passa d'una xifra rècord a una altra, de 1.281 punts a 1.460. No es queda sol en el seu ascens, ja que l'Rt ha passat a estar a 3,39 i la incidència acumulada a 14 dies (IA14) puja fins a 445,14 casos. El percentatge de positivitat de les proves Covid també segueix creixent i arriba al 15,26%. 

Tensió al sistema sanitari 

Les darreres setmanes, mentre el nombre de contagis creixia sense parar l'únic consol que quedava era que els hospitals mantenien una ocupació baixa. Aquestes dades, però, estan començant a canviar. Malgrat que els contagis en la cinquena onada se centrin en la població més jove, també afecten els majors de 40 que no estan vacunats o no tenen la segona dosi, els quals són més susceptibles d'acabar a l'hospital.

Hi ha 150 pacients ingressats més que fa una setmana, una xifra que desperta la preocupació. Actualment, s'han superat els 600 pacients hospitalitzats per coronavirus. En les últimes 24 hores s'ha passat de 575 pacients ingressats a 610. Per la seva banda, les UCIs no han patit cap canvi i es mantenen en 133 ingressats. Segons informa Salut, les persones que estan ingressant a les UCIs tenen entre 40 i 69 anys.

No tot són males notícies. La tendència a la baixa de la mortalitat es repeteix dia rere dia, concatenant jornades amb cap mort o amb un màxim de 3 defuncions. En el cas d'aquest dimarts no s'ha registrat cap mort per Covid. Tot un descans davant de la resta d'indicadors epidemiològics.

El protagonisme de les segones dosis

Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ja va advertir que a partir d’ara es prioritzarà administrar les segones dosis a la població catalana, en especial als majors de 40 anys. Una tendència que fa dies que veiem i que avui es repeteix, ja que s'han administrat gairebé 80.000 segones dosis. En menor mesura, la vacunació de primeres dosis ha seguit a bon ritme, amb gairebé 40.000 dosis. 

A mesura que augmenten les segones dosis administrades també ho fan les pautes de vacunació completa. Actualment 3.312.905 catalans la tenen. Cada cop estem més a prop d'assolir la immunitat de grup. 

Per accelerar l'administració de les segons dosis, el Departament de Salut ha posat en marxa diversos punts mòbils arreu del territori. El "públic objectiu" d'aquests punts de vacunació són les persones majors de 40 anys  i, especialment, persones en situació de vulnerabilitat que tinguin dificultats per accedir als punts existents habituals. Aquest matí se n'ha instal·lat un a Arc de Triomf (Barcelona), que ha generat una gran resposta ciutadana, amb cues des de les 6 del matí.

Municipis en estat crític

Si bé les dades generals de la Covid a Catalunya estan experimentant un boom, la situació arreu del territori és homogènia. El risc de rebrot a tot el país es dispara, però, per ara, no supera els 1.400 punts, una xifra que es multiplica en alguns pobles. Entre els municipis amb el risc de rebrot més alt trobem Capçanes (10.091), Peramola (5.891,02) i Sitges (5.143,93). 

Sense toc de queda a la vista

La jornada d’ahir va estar marcada per l’anunci de noves restriccions per pal·liar l'impacte de la cinquena onada. A partir d’aquest cap de setmana es faran passos enrere en la reobertura de l’oci nocturn. Només es podran obrir els espais exteriors dels locals d'oci nocturn, és a dir les terrasses. Caldran proves per accedir-hi: PCR, test d'antígens o demostrar tenir la pauta completa. També es redueix l'horari mitja hora i només es podrà obrir fins a les 3 de la matinada.  

Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha descartat recuperar el toc de queda. "No crec que hàgim d'arribar a aquest punt, tindria un impacte emocional per a tothom", ha assegurat el conseller. 

 

Imatge principal: Dosis de vacunes preparades al centre de vacunació massiva de la Fira de Barcelona / Carlos Baglietto