El boom de contagis a Catalunya no està deixant gairebé rastre en els llits dels hospitals, però si a les sales d'espera de l'Atenció Primària. El podem ja considerar com una cinquena onada de la Covid-19 està carregant tot el seu pes sobre els CAP, els quals també carreguen amb la llosa de vacunar als ciutadans. Ariadna Mas, adjunta a la direcció d'Atenció Primària de l'Institut Català de la Salut, ha declarat en una entrevista a RAC1 que aquest cap de setmana l'activitat a l'Atenció Primària ha incrementat un 25% respecte al mateix període de la setmana anterior. 

Mas també ha explicat que l'activitat es va triplicar la setmana passat en comparació amb l'anterior. "No esperàvem aquest brot, ha estat molt explosiu i ràpid, més que en onades anteriors", ha reconegut. També ha exposat que "pacients joves amb símptomes lleus. És un tipus de malalt que si no fora per la Covid, no seria necessari que fos al CAP, però que en aquest cas hem de saber si està contagiat per fer l'estudi de contactes".

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, també ha reconegut la situació als centres d'atenció primària és "complicadíssima" per l'alta afluència de persones joves que, tot i que va presentar símptomes lleus o molt lleus de la Covidien-19, s'han de tractar igual que la resta.

Vacunes i contagiats

El gran problema de la pressió sobre els CAP rau en les tasques que han de dur a terme els professionals que hi treballen. Els professionals es troben sobrecarregats de feina per haver d'administrar part de les vacunes de la campanya de vacunació i atendre els nous contagis.

Els pacients amb mitjanes d'edat cada cop més baixes s'amunteguen a les sales d'espera de l'Atenció Primària i això pot posar en perill la reactivació de l'activitat regular en aquests centres. En l'entrevista a RAC1 Ariadna Mas ha recordat que els darrers mesos s'estava recuperant els nivells de visites presencials i detecció d'altres patologies previs a la pandèmia. El nou brot pot acabar significant fer passes endarrere en aquest àmbit. “Això al final tindrà conseqüències. La primària és qui fa seguiments crònics, i no tindrem mans per a tot”, ha advertit.

Professionals al límit 

El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Antoni Sisó, ha advertit que l'increment de la infecció, sumat a la campanya de vacunació, suposa un volum de treball no "assumible" davant el tancament de centres previst en el pla d'estiu del sistema de salut, encara que més del 90% dels recursos estructurals seguiran oberts segons la Conselleria de Salut.

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Alba Brugués, ha argumentat que, a més de la detecció i seguiment de positius i els seus contactes, les infermeres estan bolcades en la campanya de vacunació i la recuperació d'activitat vinculada al seguiment de malalts crònics. Tots dos han coincidit en la necessitat d'incrementar els recursos en l'atenció primària i, sobretot, augmentar el nombre de professionals, que ja eren "insuficients" abans de l'inici de la pandèmia.

Nou protocol 

Davant d'aquesta situació la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat que s'ha elaborat un nou protocol per ajudar a descongestionar els CAP. Es tracta d'una reestructuració que cerca "racionalitzar" les proves i el seguiment de les persones contagiades. 

 

Imatge principal: Una infermera fa una prova PCR a una pacient a l'Hospital de Sant Pau (Barcelona) / Sergi Alcàzar