En el moment que es registren problemes de subministrament de les vacunes contra el coronavirus, el nombre d'espanyols que volen rebre-la creix 32 punts percentuals. Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el 72,5% de la població està disposada a vacunar-se de la Covid-19, mentre que un mes enrera era el 40,5%.
Això, òbviament, també ha comportat que es redueixi el nombre de persones que estan en contra de la vacunació. El baròmetre, que es va realitzar entre el 7 i el 25 de gener sobre una mostra de 3.862 persones, revela que un 16,5% es mostra en contra del tractament, mentre que un mes enrere aquest els que s'oposaven a la vacunació eren el 28%.
Un sanitari prepara una vacuna de Pfizer BioNTech / EFE
Les raons per no vacunar-se
Preguntats per la raó per no vacunar-se de manera immediata, el 26,3% argumenta tenir "por de riscos per a la salut o efectes secundaris col·laterals", un 23,5% no es fia de les vacunes i un 14,1% prefereix "esperar a veure com funcionen".
Davant l'actual situació que es viu en Espanya, un 44,6% creu que Espanya "segueix en el pitjor moment" de la crisi sanitària, un 33,3% entén que "el pitjor està per arribar" i un 13,6%, més optimista, opina que "el pitjor ha passat ja".
La preocupació per la crisi del coronavirus creix lleugerament, un 95% diu sentir-se "molt o bastant" preocupat, 1,5% més que al desembre quan el llindar dels molt preocupats se situava en el 93,5%.
A més, al 44,2% dels enquestats els preocupa els efectes de la crisi sobre la salut i un 17,3% l'inquieta més els efectes de la pandèmia pel que fa a l'ocupació i l'economia.
Qui ha de gestionar la pandèmia?
Preguntats per la lluita contra la pandèmia i qui preferiria que es fes càrrec de la gestió, un majoritari 67,6% es decideix per la col·laboració del govern d'Espanya i els executius autonòmics. Un 18,1% es decanta per una única gestió de govern espanyol.
A la pregunta de si han hagut de contactar amb els serveis sanitaris per símptomes relacionats amb el coronavirus, el 77,8% diu que no i un 22,1% contesta afirmativament. Dels que sí van haver de recórrer a el servei mèdic, un 63,7% va anar a Atenció Primària, un 15% va optar pel telèfon 900 que la comunitat ha posat per a aquests casos, un 11,9% va recórrer a les urgències d'Atenció Primària i només el 10,1% va optar per acudir a les urgències hospitalàries.
Una pacient que rep tractament en un Vox de la UCI de l'Hospital del Mar / Sergi Alcàzar
Per al 40,6% rebuda va ser "bona" i "molt bona" per a un 38,2%. Ara bé, el 7% sosté que va ser atès de manera "regular", un altre 7% qualifica que l'assistència va ser "molt dolenta" i un 5,8% es queda a titllar-la de "malament". A l'80,3% li van fer la prova del coronavirus i a un 19,6%, no. Al 35,9% li van diagnosticar finalment la infecció enfront d'un 62,7% que va donar negatiu.
Respecte a si la malaltia està afectant la vida personal, al 38,6% diu que li està afectant bastant; un 24,1%, molt i un 15,9%t "res o gairebé res". El distanciament dels éssers estimats és per al 45,7% el principal escull de la pandèmia en les relacions socials, i per a un 33,3% les restriccions de mobilitat.