Cristina Villanueva (Barcelona, 1959) és doctora especialitzada en medicina estètica i cirurgia plàstica i estètica des que va sortir de la Universitat, quan va començar a treballar amb un conegut cirurgià plàstic. Porta més de 30 anys dedicant-s'hi i 18 treballant amb Botox. Precisament per això, ens explica tots els avantatges que ens dona, no només per treure'ns arrugues o canviar l'expressió facial per fer veure que estem menys cansats, sinó també ens explica tots els seus efectes a nivell terapèutic. Segurament, en poc temps, el Botox servirà per calmar dolors crònics com contractures o colzes de tennista, però, ara mateix, ja s'utilitza des de fa trenta anys per frenar els tics, les paràlisis cerebrals o, fins i tot, per ser més feliços canviant, tan sols, l'expressió de l'entrecella, ja que el teu cervell associa l'expressió d'enuig amb un enuig real. Si canviem això, podem arribar a combatre el mal humor i fins i tot la depressió.

Com ha evolucionat la cirurgia estètica?

Una cosa és la cirurgia estètica i una altra la medicina estètica. Les dues han evolucionat molt, però el que ha evolucionat més és la medicina estètica perquè abans gairebé no teníem cap eina i ara tenim moltes substàncies com el Botox i l'àcid hialurònic, que ens permeten prevenir més l'envelliment.

La medicina estètica serveix per retardar la cirurgia, doncs?

Sí, i per prevenir l'envelliment, també. Igual que en qualsevol branca de la medicina, que cada vegada s'incideix més en la prevenció, en la medicina estètica també. Si tu comences a tractar-te amb 40 anys, els resultats seran millors que si comences als 60 perquè arribaràs millor. És el mateix que cuidar-se amb el menjar o l'exercici.

Si has tingut molta acne, no esperis als 40 anys per tractar-te amb Botox

Quina seria una bona edat per començar el tractament?

És segons cada cas. Però si hi ha persones que ja tenen cicatrius perquè han tingut molta acne es podrien començar a tractar més joves i no esperar-se als 40, que es veuran més les cicatrius. Si et comences a tractar més aviat, el mateix organisme té més capacitat per regenerar-se.

És un tractament que ha de ser constant o pots deixar-lo i mantenir-te?

Si tu vols aconseguir resultats constants, has de ser constant. Si pares en algun moment, no passa res perquè tot aquell temps queda ganat. No és allò que diu la gent que el dia que t'ho deixes de fer t'enfonses, no és veritat. Simplement el temps que has estat bé compta com a temps que no has anat envellint al mateix ritme.

Reretardem així l'envelliment?

Tinc una pacient que no venia des de feia dos anys i diu que igualment està millor que quan va començar a tractar-se fa 10 o 12 anys. Si tu estàs bé, no té sentit que la pell d'un dia per l'altre s'erosioni. Però esclar, quan tu deixes de fer-te alguna cosa, la pell que sortirà és la de l'edat que tens.

Tenim por encara del Botox?

La gent continua tenint molta por perquè se li atribueixen tots aquests llavis horribles i les cares inflades. Això no és del Botox, sinó dels farcits mal fets. El Botox és molt desconegut, en general, perquè la gent no en coneix la història i tampoc no es pot fer propaganda perquè és un medicament.

El Botox es va començar a utilitzar per a tics i paràlisi cerebral i més del 65% de les vendes són de terapèutica

Ens serveix per a alguna cosa més que per treure arrugues i canviar l'expressió facial?

El Botox complirà més de 30 anys al mercat i es va començar a utilitzar en terapèutica, en els tics dels ulls, en els nens que pateixen de paràlisi cerebral... Tot això, la gent ho desconeix i més del 65% de les vendes són de terapèutica, no d'estètica; però només es coneix la part de l'estètica.

Llavors, per a què més podem utilitzar-lo?

Qualsevol cosa que afecti el múscul i tingui una espasticitat li farà efecte perquè el Botox, per la seva manera d'actuar, exerceix sobre un neurotransmissor que transmet l'impuls del cervell al múscul. Té indicacions tan diferents com pot ser la paràlisi espàstica d'un nen, en un ictus en adults, la torticoli espasmòdica, els tics de la cara, la sudoració o, fins i tot, a la gent que tota l'estona fa pipí.

La majoria no coneixíem aquests efectes del Botox…

Si es coneguessin les indicacions del Botox, la gent hi tindria més confiança perquè fa molts anys que s'utilitza, a part que en terapèutica s'utilitzen dosis molt més altes que en estètica perquè no és el mateix punxar un braç o una cama, que el múscul del front.

El Botox ja s'utilitza per a la migranya crònica i té efectes també sobre el dolor crònic

Quins efectes té?

Les últimes investigacions apunten que es podria utilitzar també per al dolor crònic i, de fet, ja han aprovat la indicació per a la migranya crònica. També té efectes sobre el dolor i ara ho estan estudiant. Si tens una contractura molt bèstia que et produeix molt dolor, el dolor et produeix més contractura, et poses una mica de Botox i així talla el llucet aquest que es mossega la cua.

Si el Botox paralitza, al lloc on ens punxin perquè tenim un dolor crònic, perdrem mobilitat?

Estan investigant com una part de la molècula pot actuar sobre el dolor. Esclar, has de tractar el dolor, però sense treure mobilitat al múscul. Tracten el colze de tennista amb Botox, però cal anar amb compte perquè si t'afecta el múscul, no pots moure bé el braç. Estan intentant veure quina part de la molècula té efectes sobre el dolor i quina sobre el múscul. Si ho aconsegueixen serà una fita impressionant perquè et poden treure amb una sola punxada el dolor per quatre mesos.

L'ús del Botox en estètica el va descobrir una oftalmòloga canadenca fa 20 anys per casualitat

Quina bona noticia!

Sí, però tot això és desconegut encara per al públic en general i per a la majoria de metges, excepte si són d'una especialitat que utilitzi la toxina. Els metges rehabilitadors la utilitzen molt per a la rehabilitació de persones amb problemes per caminar, dels ictus o els tics. L'ús del Botox en estètica el va descobrir una oftalmòloga canadenca fa 20 anys per casualitat.

Interessant.

El problema del Botox en aquest sentit és que dura entre quatre i sis mesos l'efecte. Quan deixen de tractar-se, els nens espàstics tornen a tenir espasticitat. La velocitat a la qual torna el problema dependrà del tipus de malaltia de què es tracti. Però és reversible totalment, tant en estètica, com en terapèutica. S'ha d'anar fent el tractament. Amb estètica, això és un avantatge perquè pots anar adaptant el tractament a l'edat. Amb 34 anys et pots permetre el luxe de no tenir cap pota de gall, però amb 60 alguna sí que n'has de tenir.

Com es nota la pèrdua d'efecte del Botox? És progressiva?

El dia que et fas el tractament, no notes res. Ho comences a notar el tercer o quart dia i gradualment et va fent efecte. Se't va relaxant l'expressió, se't veu cara de descansada i, a partir del quart mes, comença el moviment i comences a perdre la cara de descansada, encara que les arrugues tarden més a sortir.

Què busquen més els clients: eliminar les arrugues o millorar l'expressió de manera més natural?

Ara no ens fixem tant en les arrugues, sinó en l'expressió, com treure l'expressió d'enfadada, que et dona un altre aspecte molt diferent. Fins i tot hi ha articles publicats que asseguren que millora l'estat d'ànim perquè aquestes persones que sempre porten les celles arrufades envien al cervell un missatge que estan enfadats i, al final, ho estan. Si tu els treus això, hi ha molta gent que et diu: "Jo em sento més feliç quan porto el tractament".

Més feliços perquè es veuen més joves?

No és només perquè et vegis millor, sinó perquè igual que tu coneixes en quina posició tens el peu, encara que no el miris, el teu cervell és receptiu a la posició de la musculatura de la cara. Si estàs tot el dia amb les celles arrufades, envies al cervell el missatge que estàs enfadat. Darwin ja va explicar com les cares canvien el caràcter, no és gens nou.

El Botox ajuda el tractament de persones amb estats de depressió que solen tenir les celles arrufades

Llavors, el Botox canvia l'estat d'ànim?

Hi ha estudis publicats. El Botox ajuda el tractament de persones amb estats de depressió que solen tenir les celles arrufades; ajuda a sentir-se millor.

Podríem dir que s'ha obert una tercera via amb el Botox? L'estètica, la terapèutica i ara l'emocional...

No està indicat al producte, però hi comença a haver articles publicats, que això és el primer. Igual que l'aspirina s'utilitza per al mal de cap, però es va començar a veure com a preventiva dels infarts perquè té un efecte sobre liquar la sang. Primer va sortir en articles i després va sortir com una indicació al fullet del medicament. El Botox, cada any li van aprovant indicacions noves perquè és molt versàtil.

Quin és el problema més recurrent pel qual els clients van a la teva consulta?

Jo em dedico només a medicina facial. Hi ha gent que ve perquè vol treure's l'arruga de l'entrecella i gent que simplement vol millorar. També fem més tractaments perquè el Botox no ho arregla tot. Només serveix per al terç superior, encara que alenteix l'envelliment.

Hi ha persones que, amb 85 anys, et diuen que no tenen problemes d'arrugues perquè ja tenen el tractament interioritzat

Si fas un tractament amb Botox, et millora l'expressió amb els anys?

Jo vaig començar a utilitzar-lo el 1999 i hi ha fotos de gent que està millor ara que llavors. Està clar que produeix efecte. Hi ha persones que, amb 85 anys, et diuen que no tenen problemes d'arrugues perquè ja tenen el tractament interioritzat. Això m'ho diu molta gent perquè el resultat és molt natural.

Funciona per dosi?

Sí. Pots paralitzar o relaxar. Si paralitzes sembla que siguis de plàstic, per això busquem relaxar, perquè sembli natural i puguis moure una mica la cara. A la gent que no mou res més que la boca li queda horrible.

És antinatural.

Una altra de les coses cap a les quals ha evolucionat la medicina estètica és la naturalitat. També depèn dels països. Per exemple, els americans prefereixen semblar més de plàstic, però fins i tot dins d'Espanya, a cada província hi ha interessos diferents. El caràcter influeix.

Venen homes a la teva consulta?

Sí, cada vegada més, encara que hi ha més dones que homes.

Cada vegada més hi ha pacients més joves que volen prevenir i gent més gran, que mai no s'ha fet res, però diuen: "per què no?"

Els fa vergonya?

No perquè, a més, algunes vegades, ve el marit de la pacient que li has tret l'entrecella i com que els homes en tenen molta, venen a treure-s'ho perquè els fa sensació de pesadesa i de mal humor. I cada vegada més hi ha pacients més joves que volen prevenir i gent més gran, que mai no s'ha fet res, però diuen: "per què no?".

Quina és la mitjana d'edat?

En general, a partir dels 40, que és quan comença a decaure la cosa. Però depèn de cada persona, dels trets facials que tinguis, dels teus moviments... Pots tenir 28 anys i tenir una entrecella brutal i hi ha gent que amb 50 que no té res. La genètica influeix molt.

Els llocs on ofereixen preus tan barats, és que alguna cosa falla

Hi continua havent tant frau?

Hi ha moltíssim intrusisme perquè qualsevol es fica en això. És un medicament supercontrolat, però, com en tot, hi ha un mercat negre. Els llocs on ofereixen preus tan barats, és que alguna cosa falla.

A partir de quin preu ens en podem fiar?

És molt dosi-dependent i per això és difícil de dir, però per sota de 500 euros és estrany que hi hagi alguna cosa.

Què ens pot passar si ens ho fan malament?

Per sort, els efectes no són gaire greus. Poden sortir al·lèrgies, per exemple. Però això no és una bossa que et compres al xinès, te l'estàs injectant. A més, cal valorar el professional, també.

Si fas una dieta ecològica i de productes de proximitat, tens menys dèficit de nutrients

Què és la micronutrició?

Són micronutrients i minerals que ens falten en la dieta. Fem una dieta de cultius intensius, com el pollastre que engreixen en dues setmanes, i els falten nutrients. Hi ha una sèrie de nutrients que es poden prendre com a suplements. Si tu fas una dieta ecològica i de productes de proximitat, tens menys dèficit de nutrients.