Els científics de l'Institut Finlay de Vacunes de l'Havana treballen per intentar desenvolupar amb èxit una vacuna nacional contra el coronavirus, la Soberana 2. Es tracta d'una vacuna conjugada, és a dir, es fon un antigen a la molècula portadora per reforçar l'estabilitat i l'eficàcia de la vacuna. En poques setmanes, es provarà amb desenes de milers de voluntaris.
Però ja se'n coneixen els resultats dels primers assajos, que van ser "encoratjadors" i "molt importants", segons detallava a finals d'any el director de l'Institut, Vicente Vérez Bencomo. Cuba espera poder vacunar a tota la seva població a finals d'any. "El nostre pla és vacunar primer a la nostra població", va explicar en una roda de premsa de la qual se n'ha fet ressò la BBC. D'aquesta manera, explicava que la intenció és la d'arribar a produir uns 100 milions de dosis durant el 2021.
Per davant, però, un gran repte. De moment, no s'espera que els Estats Units hi intervinguin. Malgrat que des de l'Institut s'espera que "en el futur sigui possible passar al següent pas de cooperació". "Els nostres principals contactes són amb Europa i el Canadà, i hi participen persones procedents d'Itàlia i França", segons detallava Vérez.
Organismes internacionals com l'Organització Panamericana de la Salut (OPS) esperen que Cuba es converteixi en el primer país llatinoamericà a produir la seva pròpia vacuna. "Som molt optimistes", detallava el representant de l'OPS a Cuba, José Moya. "Ens han mantingut informats des de la fase pilot de Sobeana 2 i durant els assajos experimentals, i sabem que Cuba investiga la viabilitat de diverses vacunes des de l'agost de l'any passat".
Pressió als hospitals
Cuba viu una situació epidemiològica límit. Des de l'inici de l'epidèmia, el país ha registrat 39.004 casos, 715 en les últimes hores. Tot i això, s'han registrat 269 víctimes mortals, 3 declarades ahir. Les dades, però subratllen que en els últims dies s'han registrat augments de fins a 1.000 casos al dia, una dada nova perquè no s'hi havia arribat en cap moment des que es van començar a registrar casos.
A través d'una campanya pública força agressiva i el tancament d'aeroports, Cuba va aconseguir frenar els brots de coronavirus. Els mesos de juliol i agost la transmissió del virus era mínima.
Però no tot té a veure amb la crisi sanitària. Cuba viu capbussada en una de les pitjors perspectives econòmiques des del final de la Guerra Freda. Per tant, també seria un incentiu econòmic tenir una vacuna pròpia.
L'illa és molt dependent del turisme i el coronavirus ha passat factura. Segons recull el portal britànic, la Covid i la baixada del turisme ha provocat una caiguda de l'11% de l'economia.