La salut mental dels nens i adolescents es veu més afectada si pateixen obesitat. Independentment del gènere, l'assetjament és un factor de risc considerablement més gran que el sobrepès per desenvolupar símptomes depressius.
Així ha quedat de manifest en l'estudi Body mass index and bullying victimization as antecedents for depressive symptoms in a Swedish youth cohort (Índex de massa corporal i victimització per assetjament com a antecedents de símptomes depressius en una cohort de joves suecs) dut a terme de la Universitat d'Uppsala que van realitzar un seguiment a adolescents durant sis anys que han publicat en el Journal of Public Health.
"El propòsit del nostre estudi va ser investigar la connexió entre l'índex de massa corporal (IMC) i els símptomes depressius, i analitzar de prop si ser sotmès a assetjament escolar afecta aquesta relació al llarg del temps. També volíem investigar si existien diferències de gènere", assegura Sofia Kanders, del departament de Neurociència de la Universitat d'Uppsala a Suècia.
L'estudi
En la investigació, van participar més de 1.700 nens i joves nascuts al comtat de Västmanland van respondre preguntes sobre la seva alçada, pes i símptomes depressius en tres ocasions diferents (2012, 2015 i 2018). L'edat mitjana dels enquestats va ser de 14,4 anys en la primera ocasió i de 19,9 anys en l'última. Amb base en l'IMC, els adolescents es van dividir en tres grups: aquells amb pes normal, sobrepès i obesitat, respectivament. També es van agrupar segons l'extensió dels seus símptomes depressius.
En general, independentment del seu pes, les nenes van declarar amb més freqüència que tenien símptomes depressius. En 2012, el 17% de les nenes i el 6% dels nens ho van fer. Per a 2015, la proporció d'adolescents amb aquests símptomes havia augmentat al 32% per a les nenes i al 13% per als nens. Les xifres corresponents per a 2018 van ser 34 i 19 per cent, respectivament. Un IMC més alt no va afectar, fins on van poder veure els investigadors, el benestar mental de les nenes en gran manera.
Entre els nens, tanmateix, el patró observat va ser completament diferent. "Quan analitzem nenes i nens per separat, vam veure que per als nens amb obesitat el 2012, el risc de tenir símptomes depressius el 2015 va ser, estadísticament, cinc vegades més gran que per als nens de pes normal. En les nenes no trobem tal connexió", assegura Kanders.
L'estudi no ha pogut respondre a la pregunta de quina causa aquesta diferència de gènere, i els investigadors creuen que es necessita més investigació en aquesta àrea. Als joves enquestats també se'ls va preguntar sobre l'assetjament escolar, per exemple, per indicar si, l'últim any, havien estat exposats físicament a cops, se'n van burlar o van ser exclosos, sotmesos a assetjament per xarxes socials o intimidats per un adult a l'escola.
En totes les anàlisis, l'exposició a l'assetjament es va associar amb un risc més gran de símptomes depressius. Aquesta connexió també va ser evident sis anys després, especialment en nens amb sobrepès. Els investigadors creuen que aquests resultats semblen indicar una diferència de gènere en com l'IMC i l'assetjament junts impulsen el desenvolupament de futurs símptomes depressius.
"Una conclusió clau i un missatge per portar a casa del nostre estudi és que l'assetjament pot afectar les malalties mentals durant molt temps, la qual cosa fa que les mesures preventives contra l'assetjament| a les escoles siguin extremadament importants," diu Kanders.