Èxit de convocatòria. Un total de 3.711 professionals sanitaris han començat aquest dimecres els cursos de català gratuïts i en línia que ofereix la Conselleria de Salut. Una xifra que ha superat totes les expectatives. I és que, quan va anunciar-se la convocatòria a mitjans de febrer, es va informar que aniria dirigida a prop de 2.700 sanitaris, de manera que la resposta per part de la comunitat professional ha estat molt elevada. Una setmana després de l'anunci, ja hi havia més de 1.500 inscrits, i el total de 3.711 sanitaris significa que hi ha apuntats mil professionals més dels que es preveien.
L'objectiu del curs és aprendre o millorar el nivell de coneixement de la llengua, en un moment en què el català està més relegat que mai de l'àmbit sanitari. Un recent estudi del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va destacar que menys de la meitat dels metges utilitzen el català de manera habitual per comunicar-se amb els pacients durant els actes assistencials, una problemàtica accentuada entre els professionals més joves. Precisament, és en aquest grup d'edat que es troben els percentatges més elevats de metges nascuts fora de Catalunya. Alhora, però, la majoria d'aquests sanitaris estrangers remarcaven la voluntat d'aprendre el català amb cursos adaptats a les seves necessitats professionals.
Dels 19 als 69 anys
Una demanda que respecta el curs de català, ja que són de franc, en modalitat en línia i en horari laboral, per tal de posar-ho més fàcil, amb un especial èmfasi en els coneixements que requereix el món sanitari. En finalitzar la formació, els sanitaris rebran un certificat d'aprofitament i podran optar a un examen que el Departament de Salut convocarà per obtenir una titulació oficial equivalent a les de la Secretaria de Política Lingüística.
Del total, 1.977 cursaran el nivell elemental de llengua catalana (B1) per a l'atenció sanitària; 367 el nivell intermedi (B2) i 1.367 el de suficiència (C1). Pel que fa als principals sectors laborals, 1.229 persones pertanyen al col·lectiu mèdic, 753 al d'infermeria, 581 al personal tècnic de cures auxiliars d'infermeria i 478 al personal d'administració. Per gènere, hi ha 2.727 dones, 979 homes i cinc no binaris. Pel que fa a l'edat, la mitjana dels participants és de 42 anys, mentre que la persona més gran té 69 anys i la més jove 19. Cada professional participa, en grups de 20 persones com a màxim, en un dels itineraris segons el nivell. La durada dels cursos és de 100 hores entre autoformació virtual tutoritzada (60 hores) i formació virtual amb activitats pràctiques orals i de conversa (40 hores). Els cursos s'allargaran fins al 30 de novembre.
El conseller Manel Balcells, eufòric
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que s'ha donat un gran èxit de convocatòria i ha recordat que és la més massiva i la més intensa en política lingüística del Govern en els darrers temps per normalitzar l'ús i el coneixement del català al sistema de salut. El conseller ha dit que el català és "essencial" per atendre els pacients i, per tant, també per a la "qualitat i seguretat assistencial".