La situació epidemiològica de Catalunya dona una petita treva. Ja fa setmanes que els indicadors del coronavirus estan en constant creixement al nostre país, però les dades d’aquest diumenge han baixat lleugerament i trenquen la tendència. En la darrera jornada, el risc de rebrot i els nous positius han baixat, però les dades continuen a uns nivells alarmants. A més, cal analitzar aquestes xifres amb precaució, ja que podria haver entrat en joc "l'efecte cap de setmana", quan els laboratoris abaixen el ritme de feina.
Segons les darreres dades del Departament de Salut, el risc de rebrot se situa en els 576 punts ( 64 menys que ahir) i l'Rt o índex de contagi també baixa fins a l'1,34, respecte a l’1,44 d’ahir. Això significa que cada 100 persones en contagien 134. Es tracta d’una dada negativa, ja que per tenir la transmissió de Covid controlada, caldria que aquest nombre estigués per sota d’1.
Pel que fa als positius, Catalunya en suma 2.075 en les darreres vint-i-quatre hores, una xifra que s'allunya de la tendència de la darrera setmana, en què cada dia s’han detectat més de 3.000 casos. A més,13 persones han perdut la vida en la darrera jornada. Des de l'inici de la pandèmia s'han contagiat 427.020 persones i han mort 17.558 per Covid al nostre país.
La pressió als hospitals
A banda d’aquests indicadors, una dada que preocupa a les autoritats sanitàries és la pressió hospitalària. A diferència de la primera onada, ara, els hospitals ja no parteixen de zero i acumulen la pressió que ha generat la pandèmia des del mes de març. Això fa que les dades actuals de la Covid a Catalunya posin molt en alerta el sistema sanitari, que es troba en risc de col·lapse si els indicadors segueixen augmentant.
En la darrera jornada no ha ingressat cap infectat de Covid, una dada que contrasta amb els més de 150 ingressos que es van produir ahir. Ara són 2.356 els pacients als hospitals catalans, els mateixos que ahir. A més, 37 persones han sortit de les Unitats de Cures Intensives i , en total, hi ha 495 pacients per coronavirus a les UCI.
Segons la cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, si els hospitals s'omplen, "no hi haurà més remei que el confinament total". Campins, en una entrevista a TV3 aquest dissabte, ha subratllat que en aquesta tercera onada, estan partint de xifres de 350 ingressats. "D'aquí a dues setmanes, l'increment podria ser d'unes 700 persones a l'UCI", ha dit, afegint que s'hauran de posposar cirurgies programades, així com trasplantaments.
L’única esperança: la vacuna
Davant aquestes dades, Catalunya ha accelerat en els darrers dies el ritme de vacunació i ja hi ha 63.731 persones que han rebut la primera dosi de Pfizer al nostre país des del 28 de desembre, quan va començar la vacunació a tota la Unió Europa. En el darrer dia s'ha vacunat a 10.377 ciutadans, gairebé 3.000 menys que ahir.