Madrid està en campanya electoral i la gestió de la Covid-19 està al centre de la batalla política. L’actual presidenta i candidata a la reelecció, Isabel Díaz-Ayuso, fa bandera de la seva particular manera de gestionar la pandèmia, i es vanta d’haver-la frenat sense haver d’adoptar mesures dràstiques com ara el tancament de l’hostaleria. En plena campanya, i vist que Madrid presenta una incidència acumulada a 14 dies superior a la resta de comunitats, la candidata prefereix comparar-se amb altres capitals europees on ara per ara la capital de l’Estat en surt ben parada. No passa el mateix amb la mortalitat, ja que Madrid és la capital europea amb la mortalitat per Covid més elevada respecte al total de població.
Així, a Madrid, la incidència acumulada a 14 dies per cada 100.000 habitants estava el 4 d’abril en 277,95 casos, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, mentre que la situació de París, concretament a l'Illa de França, era de 1.310; a Roma, de 417,79, i a Berlín de 279,54.
Mortalitat pels núvols
Una altra cosa és quan es parla de la mortalitat, una qüestió davant la qual la presidenta mira cap a una altra banda. L’administració madrilenya esgrimeix l’argument de la concentració de població per justificar l’elevada mortalitat registrada a la Comunitat i a la ciutat de Madrid. En aquesta qüestió, Madrid es col·loca al capdavant de les grans ciutats europees amb més morts per Covid respecte al total de població, tal com informa Público.
Segons Statista.com, la Comunitat de Madrid, amb una població de 6,64 milions d’habitants, ha registrat fins a l’abril 14.662 morts, 2.207 per cada milió d’habitants. Per darrere de la capital espanyola se situa Londres, amb 8,9 milions d’habitants, i on han mort des de l’inici de la pandèmia 14.408 persones, 1.715 per milió. A la regió de París, amb 12,21 milions d’habitants, la ràtio és de 1.395 defuncions, amb un total de 17.064 morts. Roma té la meitat de morts que Madrid (1.179 morts per milió d’habitants) i Berlín, 849.
Excés de mortalitat
En la mateixa línia, un estudi de l’Oficina Nacional d’Estadística del Regne Unit (ONS) revela que Madrid va ser la gran ciutat d'Europa amb l’excés de mortalitat més elevat l’any 2020. L’excés de mortalitat (tenint com a referent la mitjana de morts registrades entre el 2015 i el 2019) de Madrid va ser l’any passat del 29,9%, superada només per Amsterdam, amb el 30,8%.
En relació amb la mortalitat entre persones de més de 65 anys, l’ONS situa Madrid al capdavant del rànquing, amb un excés de defuncions acumulades la darrera setmana de desembre del 30%. A Barcelona va ser del 23,7%. Un cop més les dades destrossen els arguments presentats per Isabel Díaz Ayuso per defensar la seva gestió de la pandèmia.