L'organisme de salut pública d'Àfrica ha declarat aquest dimarts l'emergència continental per mpox (abans coneguda com a verola del mico) i ha anunciat que en les pròximes setmanes presentarà un pla de resposta comuna. Des del gener fins ara, Àfrica ha registrat un augment sense precedents en els casos de mpox, amb 15 països amb brots confirmats. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decidit elevar al màxim nivell continental la resposta a l'emergència.
"Declarem aquesta emergència de salut pública de seguretat continental per a mobilitzar les nostres institucions, la nostra voluntat col·lectiva i els nostres recursos per a actuar amb rapidesa i decisió", ha dit el director general dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties d'Àfrica (CDC d'Àfrica), Jean Kaseya, en una roda de premsa telemàtica. Kaseya ha instat als estats membres de la Unió Africana, organisme del qual depenen els Centres per al Control i Prevenció de Malalties, a “donar via ràpida a l'autorització d'emergència per mpox, que jugarà un paper fonamental per a salvaguardar la salut pública i garantir l'accés ràpid a intervencions que salven vides”.
Aquest virus es transmet principalment per contacte directe o indirecte amb sang, fluids corporals, les lesions de la pell o les mucoses d'animals infectats, pot ser relativament inofensiu, si es compta amb vacunes que ajudin a prevenir els casos més greus. Per aquest motiu, el director del principal organisme de salut pública africà ha insistit que es necessitarien més de deu milions de dosis de la vacuna per a contenir l'emergència, una xifra que es troba lluny de les 200.000 disponibles en aquest moment.
El principal focus infecciós es troba ara mateix a la República Democràtica del Congo (RDC), que ja va tenir una emergència sanitària d'abast internacional entre 2022 i 2023, però ara s'estan multiplicant a tota Àfrica. S'han notificat per primera vegada casos a Burundi, Kenya, Ruanda i Uganda, mentre que també a l'RDC s'han observat casos en províncies que no havien estat afectades anteriorment.
Aquest dimecres l'OMS decidirà si declara o no l'emergència internacional per l'augment de casos. Fa dos anys, el juliol de 2022, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, també va convocar la mateixa reunió després que fins a juny es notifiquessin a l'OMS 3.040 casos de verola del mico en 47 països. Finalment, la malaltia no es va considerar una emergència sanitària global.