Amb la covid de baixada i més d’un 70% de la població vacunada, els centres d’atenció primària (CAP) han recuperat aquest octubre la presencialitat. La tornada, però, porta canvis en la manera en com s’haurà de demanar cita a partir d’ara.

Els canvis

L’hora es podrà demanar per telèfon, al taulell o a la web (com fins ara), però el principal canvi és que sempre s’haurà d’especificar el motiu pel qual es demana la visita. Quan s'entri a la web, s'haurà de marcar una de les següents opcions:

  • Renovar un pla de medicació
  • Demanar la baixa
  • Demanar l’alta
  • Saber els resultats d'una prova o demanar una visita.

Només en l’últim cas, i després d'avaluar el cas, es farà una visita presencial amb el doctor.

L’objectiu és que els metges tinguin més temps per atendre els pacients i deixin de fer feines de burocràcia. És per això que a cada ciutadà se li assignarà un auxiliar administratiu que s’encarregarà d’aquests tràmits en què no cal una visita in situ.

Sergi Alcázar

Quan entra en funcionament?

El nou sistema ja ha entrat en funcionament a partir d’aquest dimecres i es pot accedir al web que ha habilitat Salut per agilitzar la programació de cites no urgents: Cita.salut.gencat.cat. També s’hi pot accedir a través de La Meva Salut amb el codi identificador de la targeta sanitària.La voluntat de tot plegat és reorganitzar l’atenció primària davant l’evident manca de sanitaris i el caos ocasionat per la pandèmia, que ha deixat milers de visites no urgents per recuperar.

Amb aquests canvis, el Departament de Salut espera millorar el temps d'espera de les cites, que ara és molt elevat, i millorar la qualitat de les visites

El sistema sanitari, tocat per la pandèmia

Recuperar activitat no covid és ara un dels grans reptes del sistema sanitari després d'un any i mig de pandèmia. En aquest sentit, l'infradiagnòstic d'altres malalties és una de les principals preocupacions en aquests moments. El CatSalut calcula que s’han diagnosticat un 30% menys de malalties durant la pandèmia i reconeix que, pel volum d'activitat, haurien de tenir llistes d'espera més llargues en alguns àmbits.

ACN

El coronavirus també ha impactat en el seguiment dels pacients crònics. En aquest sentit, el CatSalut reconeix que els estàndards de qualitat assistencial han baixat. Són índexs que marquen, per exemple, quantes vegades es mira el fons d'ull a una persona diabètica o quantes revisions es fan a un pacient amb el colesterol alt o amb insuficiència cardíaca.

Després de la cinquena onada, amb un augment desbocat de casos el juliol, la primària ha anat recuperant presencialitat, però les visites als CAP encara es troben per sota del que voldrien. Les visites presencials es van haver de reduir dràsticament a l'inici de la pandèmia i van esfondrar-se fins a un 25% l'abril del 2020, mentre que abans representaven més del 80%.

A més, també cal recuperar la longitudinalitat, és a dir, que un pacient sigui atès pel mateix equip de professionals sanitaris, un tipus d'organització que s'ha alterat per la pandèmia. Alguns equips s'han dedicat a la covid perquè organitzativament anava millor davant d'una situació de crisi i han deixat de veure la població habitual.