S'ha escrit molt sobre el vi i la seva relació amb la salut en les persones. Però algunes de les afirmacions que s'acostumen a fer no són sempre certes.
Com passa amb altres begudes o aliments, l'excés de vi és perjudicial. D'això no hi ha cap dubte, però també convé desterrar altres creences que fan que moltes persones s'allunyin d'aquesta beguda tan apreciada i mediterrània. Per això, a continuació veurem quatre dels mites més habituals al voltant del fruit alcohòlic del raïm.
El vi negre és més saludable que el blanc
Habitualment, el vi negre té una reputació més gran que qualsevol altra de les varietats. Tant és així, que quan es parla de vi, generalment pensem en vi negre, quan no tindria per què ser així. A més, tendeix a rebre tota l'atenció i elogis quan es parla de beneficis per a la salut, sobretot gràcies al contingut polifenòlic que té.
La pell del raïm conté polifenols com la quercetina, el resveratrol i l'àcid el·làgic i, per tant, són més abundants en el vi negre que en el blanc. Però encara que aquests compostos tenen propietats beneficioses, no són els únics elements del vi que ajuden a millorar la salut.
Per més que es vulgui, no es pot afirmar si el vi negre o el blanc és més saludable, ja que depèn de quin aspecte de la salut es valori més. Un estudi de fa un lustre va revelar que els qui beuen vi negre tenen nivells més alts de colesterol bo (HDL), mentre que, d'altra banda, els que consumeixen vi blanc amb regularitat, compten amb menys nivells de sucre a la sang. Per tant, no es pot assegurar que cap vi sigui millor que un altre.
L'alcohol mata cèl·lules del cervell
L'etanol, un tipus d'alcohol que es troba al vi entre altres begudes, pot fer malbé les cèl·lules cerebrals, però el cos humà té les seves pròpies maneres de processar-lo per frenar una destrucció important i duradora. Normalment, els símptomes que tenen lloc després de beure desapareixen després que l'organisme elimini l'alcohol del cos humà.
El que sí que pot passar és que pateixin algun dany les dendrites –extensions nervioses que transporten informació a les neurones–, encara que en la gran majoria dels casos es tracta de processos reversibles, tal com s'ha provat científicament. Això sí, un consum molt gran i diari de vi pot tenir repercussions en la ment.
Els sulfits causen mals de cap i ressaques
Els sulfits són d'origen natural, encara que la majoria dels enòlegs també agreguen sulfits al vi per ajudar a protegir-lo contra el deteriorament i l'oxidació. Segons diversos estudis científics, només l'1 per cent de la població és sensible als sulfits. I en tot cas, se sap que els sulfits no són culpables de les ressaques, encara que sí que poden causar alguna reacció al·lèrgica entre aquest 1 per cent de la població.
La ressaca és més aviat conseqüència de la quantitat d'alcohol ingerida i de la rapidesa amb què s'ha begut. A més, també té a veure amb la deshidratació que es produeix quan es beu en excés.
El vi és una bona ajuda per dormir
Beure alcohol produeix somnolència. Però d'aquí a pensar que consumir alguna cosa d'alguna cosa per dormir millor, hi ha una gran diferència. Sí que permet adormir-se abans, la qual cosa no vol dir que la qualitat del son serà bona, ja que provoca interrupcions del son i períodes on es roman més temps despert a la nit.