Un grup de científics han descobert el primer antibiòtic en 30 anys, que podria ser una nova eina contra la gonorrea —una infecció de transmissió sexual (ITS) freqüent que pot donar lloc a complicacions greus si no es tracta aviat—. La notícia arriba en un context d'augment de casos de resistència als antibiòtics durant els últims anys, situació que també afecta la gonorrea i que, per tant, es tradueix en una necessitat urgent de nous tractaments per a aquesta malaltia. I això és el que sembla que s'ha aconseguit amb un assaig clínic amb 628 pacients, que ha demostrat que el primer antibiòtic potencialment nou contra aquesta malaltia des de la dècada dels 90 és eficaç i segur.
Es tracta de la gepotidacina, un medicament fet servir per a les infeccions urinàries i que podria servir també com un nou tractament per a la gonorrea, segons els resultats de l'estudi que s'han publicat aquest dilluns a The Lancet i que s'han presentat en la conferència de la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses, celebrada a Viena (Àustria). Rere la recerca hi ha científics dels hospitals universitaris de Birmingham (Regne Unit), de les universitats d'Atlanta i Louisiana (Estats Units), i de la farmacèutica GSK. L'esmentat assaig ha comparat el nou tractament per a la gonorrea no complicada (gepotidacina, comprimit oral) amb el tractament estàndard actual (ceftriaxona, una injecció; i azitromicina, per comprimit). El resultat: que el nou comprimit és tan eficaç com el tractament estàndard.
Resistència als antibiòtics
Concretament, els resultats han constatat taxes d'èxit microbiològic del 92,6% en el grup de gepotidacina —que inhibeix la replicació de l'ADN bacterià— i del 91,2% en el grup de ceftriaxona-azitromicina. "La gepotidacina ha demostrat no ser inferior a la ceftriazona més azitromicina per a la gonorrea urogenital per N. gonorrhoeae, sense noves preocupacions de seguretat, el que ofereix una nova opció de tractament oral per a la gonorrea urogenital no complicada", escriuen els autors de la recerca. A més, la nova píndola ha estat eficaç contra soques del bacteri resistents als antibiòtics existents. No s'han observat efectes secundaris greus o severs relacionats amb el tractament.
Els autors han afirmat que el nou tractament podria ser una eina important per combatre l'augment de soques de gonorrea que s'estan fent resistents al tractament estàndard. Tanmateix, els investigadors han advertit que l'estudi s'ha centrat principalment en la gonorrea urogenital i que la majoria del grup de l'assaig han estat homes blancs. Tot plegat vol dir que cal més recerca per veure l'impacte del nou tractament en la gonorrea del recte i el coll, i en dones, adolescents i diverses ètnies.