La majoria dels medicaments que s'utilitzen actualment per tractar l'obesitat estan encaminats a produir una sensació d'inapetència mitjançant l'acció sobre determinades àrees cerebrals. Però ara, un nou estudi de títol Peripheral-specific Y1 receptor antagonism increases thermogenesis and protects against diet-induced obesity (L'antagonisme del receptor Y1 perifèric específic augmenta la termogènesi i protegeix contra l'obesitat induïda per la dieta) revela un enfocament alternatiu que es dirigeix directament als teixits grassos, la qual cosa podria ser una forma més segura de prevenir i tractar aquesta patologia que tant està afectant la salut mundial.
La clau sembla ser en un receptor d'una molècula (el que permet que arribi informació a la mateixa) que ajuda a conservar energia quan els aliments escassegen. L'estudi ha estat dut a terme per experts de l'Institut Garvan d'Investigació Mèdica. Per realitzar-lo es van utilitzar biòpsies de teixit gras d'individus obesos. En bloquejar un receptor específic de la molècula neuropèptid Y (NPY), que ajuda el cos a regular la seva producció de calor, va augmentar el metabolisme dels greixos i es va poder prevenir l'augment de pes.
"El receptor Y1 actua com un fre per a la generació de calor al cos. En el nostre estudi, descobrim que el bloqueig d'aquest receptor en els teixits grassos va transformar el greix que emmagatzema energia en greix que crema energia, que activa la calor producció i augment de pes reduït", assegura la doctora Yan-Chuan Shi, responsable del Grup de Neuroendocrinologia de Garvan i coautora principal de l'article publicat a la revista Nature Communications.
Els autors de l'estudi van investigar els receptors Y1 controlats per la molècula NPY, que s'allibera al cos en condicions d'inanició per ajudar a reduir la despesa d'energia i augmentar l'emmagatzemament de greix. L'equip va descobrir que els receptors Y1 es produïen en nivells més alts en el teixit gras de les persones obeses.
Després, l'equip va bloquejar el receptor Y1 en ratolins obesos. En aquells en els quals es va dur a terme l'experiment i se'ls va alimentar amb una dieta alta en greixos, van guanyar aproximadament un 40% menys de pes corporal durant set setmanes que els ratolins que només van rebre una dieta rica en greixos. Aquesta reducció significativa de l'augment de pes corporal va ser causada per un augment en la generació de calor corporal i una reducció de la massa grassa, asseguren els experts.
Amb aquest tractament van descobrir que les cèl·lules van començar a activar els mateixos gens involucrats en la producció de calor que els dels ratolins, el que suggereix que dirigir-se a la via del receptor Y1 pot augmentar de manera similar el metabolisme dels greixos i reduir l'augment de pes en els éssers humans.
El NPY és un regulador del metabolisme que juga un paper fonamental durant els estats de baix subministrament d'energia, ajudant a emmagatzemar greix com a mecanisme de supervivència. Tanmateix, avui dia, aquests efectes poden exacerbar l'augment de pes induït per la dieta, la qual cosa condueix a l'obesitat i malalties metabòliques.