La Intel·ligència Artificial ja és una realitat en les nostres vides que està canviant el món, inclosa la medicina. Els estudis que s'estan realitzant sobre això ajudaran considerablement en la prevenció de les malalties i en la predicció de l'aparició d’aquestes.

Un exemple és la investigació que han dut a terme experts de la Facultat de Medicina de la Universitat de Washington, que han desenvolupat un algoritme per estimar quan una persona que és probable que desenvolupi la malaltia d'Alzheimer, però que no té símptomes cognitius, començarà a mostrar signes de demència.

L'estudi, publicat a la revista Neurology, utilitza dades d'una prova d'exploració cerebral coneguda com a tomografia per emissió de positrons amiloides (PET) per mesurar els nivells cerebrals de la proteïna beta amiloide que s'acumula a les neurones de les persones amb la malaltia d'Alzheimer.

En aquells que finalment desenvolupen la demència d'Alzheimer, la proteïna s'acumula silenciosament al cervell fins i tot dues dècades abans que apareguin els primers signes de confusió i oblit. Aquest nou algoritme és una nova forma d'aproximació per saber quan apareixeran els símptomes. Utilitzant l'edat d'una persona i les dades d'una sola tomografia per emissió de positrons amb amiloide, l'algoritme dona una estimació de quant ha progressat una persona cap a la demència i quant temps queda abans que s'estableixi el deteriorament cognitiu.

Segons l'autora de l'estudi, Suzanne Schindler, fins ara es podia predir el risc més gran de desenvolupar demència en els propers cinc anys, però sense massa certesa. Gràcies a aquest algoritme desenvolupat després d'analitzar les tomografies per emissió de positrons amb amiloide de 236 persones, aquests terminis són molt més precisos.

Els participants tenien 67 anys de mitjana al començament de l'estudi. Tots es van sotmetre almenys a dos escàners cerebrals amb uns quatre anys i mig de diferència. La majoria dels participants eren cognitivament normals al començament de la recopilació de dades, per la qual cosa les avaluacions repetides van permetre als investigadors determinar quan les habilitats cognitives de cada participant van començar a fallar.

Schindler ha estat anys provant d'esbrinar com utilitzar les dades a les tomografies per emissió de positrons amb amiloide per estimar l'edat a què apareixerien els símptomes. El gran avenç es va produir quan es va adonar que l'acumulació d'amiloide té un punt d'inflexió i que cada individu arriba a aquest punt d'inflexió a una edat diferent. Després d'aquest punt d'inflexió, l'acumulació d'amiloide segueix una trajectòria més predictible.

"Pot arribar al punt d'inflexió quan es té 50 anys, quan se'n té 80 o pot no produir-se mai", assegura l'experta. "Però una vegada que passa el punt d'inflexió, s'acumulen molt alts nivells d'amiloide i apareix demència. Si sabem quant amiloide té una persona en un moment determinat, podem calcular fa quant temps es va produir el punt d'inflexió i estimar quant temps passarà fins que sigui probable que desenvolupin símptomes".