Es compleixen tres anys de l'aprovació de la llei de l'eutanàsia, la qual va ser el resultat de molts anys de mobilització de malalts i professionals que defensaven aquest dret. Des de la seva aplicació, cada any l'associació Dret a Morir Dignament de Catalunya (DMD-Catalunya), valora la seva aplicació. L'associació assenyala algunes de les deficiències que s'enquisten en l'aplicació d'aquest dret: professionals de centres privats que no es fan càrrec dels casos que els arriben i les desigualtats territorials. Respecte a aquest segon, la presidenta de DMD-Catalunya, Cristina Vallès, destaca en declaracions a ElNacional: "El menor nombre de sol·licituds i prestacions és dona a Lleida i l'Alt Pirineu". L'any passat un total de 219 persones van demanar l'eutanàsia i es va practicar en 94 casos, segons ha informat el Departament de Salut aquests dimarts al migdia.

Cristina Vallés apunta que la densitat de població és menor a la zona de Lleida i l'Alt Pirineu, tanmateix, destaca que també és una zona on hi ha molta presència d'atenció sanitària privada: "Els territoris on hi ha molta privada sovint no volen o no recullen les sol·licituds. És una de les coses que ens preocupa". A falta de les dades oficials dels 2023 i amb els casos que els han arribat a la mà, DMD-Catalunya denuncia que hi ha "professionals de centres privats que no es volen fer càrrec de demandes, metges responsables que no cursen la sol·licitud del pacient, discriminant especialment a les persones amb malaltia mental", segons recullen en una nota de premsa. 

La presidenta de DMD-Catalunya apunta que aquesta situació amb alguns professionals de l'atenció sanitària privada es pot deure al fet que el procés d'aplicació del dret a morir dignament porta molta feina i se'n renten les mans, o a l'objecció de consciència. "Si és objecció de consciència és una objecció molt mal portada. Els objectors s'han de donar d'alta a una llista molt confidencial i tenen l'obligació de no desatendre", subratlla Vallés.

94 prestacions a Catalunya el 2023

Un total de 219 persones van sol·licitar la prestació d’ajuda per morir a Catalunya durant el 2023 i es van realitzar 94 prestacions, segons el Departament de Salut. Les malalties neurològiques (40%) i oncològiques (40%) van ser les patologies de base que presentaven la majoria de persones que van rebre la prestació. De les 94 persones que  la van rebre, 43 (46%) eren dones amb una edat mitjana de 75,51 anys i 51 (54%) homes amb una edat mitjana de 72,69 anys.

Per regions sanitàries, una prestació es va fer a l’Alt Pirineu i Aran; 33 a Barcelona Ciutat; 21 a Barcelona Metropolitana Nord, 9 a Barcelona Metropolitana Sud, 3 al Camp de Tarragona, 3 a la Catalunya Central, 15 a Girona, cap a Lleida, 7 al Penedès i 2 a les Terres de l’Ebre. El 60% de les sol·licituds que van rebre la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya procedien de l’atenció primària, un 32% dels hospitals, un 6% de l’atenció intermèdia i un 2% de les residències. En els casos favorables, les sol·licituds es van resoldre en una mitjana de 59 dies, quan l’any anterior era de 45.

Més informació als pacients

Dret a Morir Dignament de Catalunya (DMD-Catalunya) reclama que es doni més informació sobre els drets dels pacients respecte a la mort digna i, en especial, reivindiquen que cal una campanya al voltant dels documents de voluntat anticipada. Vallès recorda que Catalunya va ser capdavantera amb aquesta mena de documents, tot i que ara s'expedeixen més al País Basc i Navarra. Vallès posa d'exemple el govern navarrès, que va fer una campanya de difusió amb un gran èxit, que va acabar disparant el nombre de documents de voluntat anticipada que es van realitzar. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!