Les autoritats sanitàries de Catalunya han notificat a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) la presència del bacteri listèria monocytogenes en diversos lots de botifarra i bull de llengua. Fins ara, no es té coneixement de què hagin provocat cap infecció sanitària. El bacteri s'ha detectat en un autocontrol realitzat per un client que havia adquirit un dels productes afectats.
Segons el comunicat de l'Aesan, els productes afectats per aquest bacteri són de la marca Salgot i tenen les següents característiques:
-
Botifarra negra
- Data de caducitat: 07.08.2021 i 23.08.2021
- Número de lot: 211804 i 212019
-
Botifarra negra Tradicional
- Data de caducitat: 24.08.2021
- Número de lot: 211804
-
Bull de llengua
- Data de caducitat: 16.08.2021
- Número de lot: 212017
L'empresa s'ha posat en contacte amb els seus clients i està gestionant la retirada d'aquests productes, segons informa Efe. Les botifarres afectades s'han distribuït per Catalunya, Aragó, Illes Balears, Madrid i València. L'Aesan ha recomanat que les persones que hagin comprat algun d'aquests lots no els consumeixin i els retornin al punt de compra.
Què és la listèria?
El bacteri listèria monocytogenes és el culpable de la malaltia de la listeriosi, de transmissió alimentària. Es tracta d'un organisme amb una gran capacitat de supervivència i multiplicació, en temperatures tant de fred com de calor. Tot plegat fa que sigui molt resistent.
El contacte entre el bacteri i els aliments que consumim es pot produir en gairebé tots els punts del procés de producció. La contaminació dels aliments pot ocórrer en qualsevol fase en què el producte s'hagi exposat al medi ambient, incloent-hi l'elaboració, el transport, les vendes al detall, els serveis de menjars per a col·lectius i les llars.
A més de la transmissió alimentària, pot existir la directa per animals infectats, especialment durant el part de vaques o ovelles, però són infeccions molt infreqüents, que afectarien fonamentalment veterinaris o ramaders.
Què provoca?
Si s'ha ingerit algun producte que contingui el bacteri es poden experimentar símptomes com vòmits, diarrea o febre, i es recomana anar a un centre de salut. En el cas d'estar embarassada l'Aesan recomana mantenir-se alerta davant d'aquestes possibles infeccions, ja que en persones gestants estan associades a determinats perills biològics. La institució té fins i tot unes recomanacions específiques per a embarassades.