L'aeroport de Hèlsinki ha revolucionat els controls per detectar el coronavirus. Els "gossos Covid-19", tal com els anomenen a Finlàndia, han començat a treballar en el control d'accés d'arribades a l'aeroport de la capital.

Els experts que lideren aquest projecte asseguren que els animals han estat entrenats per detectar el coronavirus a partir d'unes tovalloletes com a prova que examinen amb l'olfacte. Malgrat que és un servei de moment voluntari, el govern el vol dirigir principalment als passatgers que arriben de l'estranger per evitar el contagi a través d'una via d'accés.

Només deu segons

L'estat ha finançat aquest projecte amb què confien donar un servei alternatiu, barat i ràpid per una pandèmia que sembla no tenir un final immediat. La investigadora Anna Hielm-Björkman assegura que "un gos és capaç de detectar la presència del coronavirus amb tan sols deu segons" i tot el procés triga menys d'un minut. La prova pilot s'estudia perquè es pugui replicar als hospitals, els centres d'atenció mèdica i els esdeveniments esportius i culturals amb què es podria reactivar l'economia de forma considerable.

El procés

El mètode és molt senzill: després de recollir l'equipatge, es demana als passatgers procedents de vols internacionals que es freguin la pell amb un drap que se'ls proporciona. Aquesta petita tovalloleta es col·loca dins d'un got en un procés emmarcat en un punt fix d'atenció dins l'aeroport. El got es col·loca al costat d'altres que contenen diferents olors de control i és aleshores quan el gos comença a ensumar. Si li sobta l'olor, generalment borda o s'estira, es recomana al passatger que es faci una prova PCR totalment gratuïta per verificar el veredicte del gos. 

Servei de detecció de coronavirus a l'aeroport de Hèlsinki / Fotografia: @KirsiKarla

Aquest mètode ja es va donar a conèixer durant el confinament a casa nostra però és la primera vegada que es posa en pràctica. No ens hauria de sorprendre si tenim en compte que els gossos també han detectat amb èxit altres malalties com el càncer o la diabetis. La precisió pel coronavirus, és "pràcticament del 100%, fins i tot dies abans que el pacient pugui desenvolupar algun símptoma", especifica Hielm-Björkman. L'element que els fa captar l'atenció podria ser a través de la suor de les persones tot i que amb tan sols olorar entre 10 i 100 mol·lècules ja n'acostuma a tenir prou. En un laboratori, aquestes unitats es disparen.

De moment, el programa té una durada de quatre mesos i ha costat 300.000 euros al servei sanitari finlandès, una xifra ínfima si ho comparem amb les inversions que calen tan sols per comprar PCR al conjunt de la població. A més, els científics d'aquesta prova asseguren que els gossos no són animals sensibles a contagiar-se per aquest virus, com sí pot passar "amb els gats" i "tampoc hi ha proves que puguin transmetre el virus a persones o altres animals" si han estat en contacte.

La coordinació d'aquest país va com un rellotge. En paral·lel, una organització especialitzada en la formació d’animals per a la detecció d’olors, Wise Nose, està entrenant setze gossos pel projecte. Deu d'aquests, ja s'han incorporat al seu 'lloc de treball'. I ho fan per torns de dos i quatre, depenent de les hores de més afluència. Finlàndia és el primer país però properament també podria arribar a Austràlia, França, Gran Bretanya i Alemanya.