Les autoritats sanitàries han detectat el primer cas de grip aviària en humans d'Espanya, que és el segon cas en persones d'Europa. Es tracta d'un treballador d'una granja avícola de Guadalajara (Castella la Manxa), on s'hi havia produït un brot de la malaltia. Fonts de la Conselleria de Sanitat manxega han informat Efe que el treballador ha donat positiu en grip aviària, malgrat que ha sigut asimptomàtic en tot moment i que la resta dels seus companys han donat negatiu en els tests. A tot això cal sumar que fa gairebé vint dies es va detectar el primer cas d'infecció amb el virus del Nil Occidental en persones, aquest cop a Reus (Baix Camp).
L'home treballava en una granja avícola de Fontanar (Guadalajara), on el Ministeri d'Agricultura va detectar un focus de grip aviària. El brot va obligar a sacrificar les 601.000 gallines ponedores de l'explotació i es va detectar quan els encarregats de la nau van comprovar un increment anormal de la mortalitat en una de les gàbies, el passat 8 de setembre. El departament explica que la via més probable d'introducció del virus a la granja ha estat mitjançant el contacte amb aus silvestres, ja que la seva circulació enguany s'ha mantingut durant l'estiu (tot i les elevades temperatures).
L'epidèmia més gran de grip aviària de la història
D'altra banda, cal destacar que Europa pateix l'epidèmia més gran de grip aviària de la història. Així ho revelen les últimes dades de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i el laboratori de referència de la Unió Europea (UE), que concreten com la temporada de grip aviària 2021-2022 és la més gran mai observada al continent fins al moment. L'estudi de les tres institucions comptabilitza 2.467 brots en aviram, de manera que s'han sacrificat 48 milions d'aus en els establiments afectats. Així mateix, s'han produït 187 deteccions en aus captives i 3.573 esdeveniments de grip aviària altament patògena en aus silvestres.
L'extensió geogràfica del brot "no té precedents": ha arribat des de les illes Svalbard (Noruega) fins al sud de Portugal i a l'est fins a Ucraïna, tot afectant 37 països europeus. Malgrat la xifra "excepcionalment elevada" de casos detectats en aviram i ocells, així com dels nombrosos esdeveniments de transmissió de la grip aviària a diferents espècies de mamífers, l'EFSA i l'ECDC aclareixen que "no s'ha observat transmissió humana a la UE en els últims anys". "A més, només s'ha registrat a escala mundial una petita quantitat d'infeccions humanes amb malaltia lleu o asimptomàtica. Per tant, el risc general per a la població es manté en nivells baixos", tranquil·litzen els organismes europeus.