La incontinència urinària afecta un 70% de dones i un 10% d'homes a Espanya. Aquesta afecció ve donada principalment pel debilitament de la musculatura del sòl pelvià, que s'encarrega de sostenir la bufeta, el recte i l'aparell reproductor al seu lloc i d'ajudar a controlar el flux d'orina.
A més, alteracions funcionals a la bufeta poden relacionar-se amb incontinència d'orina. Quan el sòl pelvià es debilita pot provocar diferents problemes com a incontinència urinària, prolapses o disfuncions sexuals. El seu tractament requereix un abordatge multidisciplinari en què intervinguin un uròleg i un fisioterapeuta especialitzat.
Per aquesta raó, ROC Clinic acaba d'incorporar la fisioterapeuta Paula Igualada a la seva Unitat d'Urologia Funcional i Femenina -liderada pel doctor José Medina Polo- amb l'objectiu d'oferir noves alternatives terapèutiques als pacients que pateixen incontinència urinària. Paula, especialista en fisioteràpia del sòl pelvià, compta amb 19 anys d'experiència i treballa en Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust (Londres). Així mateix, exerceix com a professora en la Brunel University i col·labora activament en la International Continence Society (ICS), principal associació de professionals involucrats en el maneig de la incontinència.
En aquest sentit, la clínica ha desenvolupat el 'Tractament conservador de la incontinència d'orina i rehabilitació de sòl pelvià', que combina mesures higienicodietètiques, entrenament vesical, entrenament personalitzat del sòl pelvià -amb o sense biofeedback-, estimulació elèctrica i l'ús de dispositius vaginals. Amb aquest plantejament, ROC Clinic pretén abordar el problema des d'una perspectiva multidisciplinària, el que redunda en el benefici del pacient.
Tal com defensa la fisioterapeuta especialitzada amb sòl pelvià de ROC Clinic, Paula Igualada, és necessari treballar de manera coordinada amb els uròlegs a favor de la millora de la qualitat de vida del pacient. "Aquest programa permet el treball i l'aprenentatge col·laboratiu i interprofessional, millora la coordinació del servei, la satisfacció de l'equip i evita duplicar consultes i derivacions", segons va assenyalar.
De fet, l'Organització Mundial de Salut (OMS) considera la fisioteràpia com el tractament a seguir en un primer moment en els casos d'incontinència lleu i moderada, així com en els prolapses simples. És més, s'estima que els exercicis fisioterapèutics d'enfortiment del sòl pelvià han demostrat resultats en la millora dels símptomes d'incontinència urinària en fins i tot un 85% dels casos.
Per la seva part, el doctor José Medina Polo, responsable de la Unitat d'Urologia Funcional i Femenina de ROC Clinic, insisteix que "un bon estat del sòl pelvià és fonamental per evitar el desenvolupament de la incontinència urinària, una patologia que limita l'autonomia i redueix l'autoestima."
Aquest problema afecta moltes esferes de la vida de les persones, inclòs l'àmbit laboral i de les relacions íntimes. "L'impacte psicològic i emocional és molt gran, ja que fa canviar els pacients els seus hàbits de vida. Els canvia l'organització d'activitats tan simples com anar al cinema o fer un viatge. També afecta a les relacions sexuals, ja que moltes persones les eviten, en poder patir pèrdues en aquells moments," va destacar el doctor Medina.
"Que aquest tractament de rehabilitació del terra pelvià es realitzi de la mà d'un fisioterapeuta posa de manifest que el centre de l'atenció està en el pacient, que és qui obtindrà i gaudir d'uns millors resultats, millorant la seva recuperació a través d'un diagnòstic conjunt complet", va afegir
Prevenció, detecció i tractament
La prevenció i cura del sòl pelvià comença per tenir una vida saludable amb realització d'exercici físic i un pes adequat per evitar el debilitament del sòl pelvià i mantenir forta la musculatura.
Per realitzar un diagnòstic precoç de la incontinència urinària i aplicar un tractament adequat, l'uròleg farà una exploració i si és necessari, proves complementàries com un estudi urodinàmic. Així mateix, la fisioterapeuta realitzarà una nova exploració i avaluació del sòl pelvià per valorar la seva musculatura i realitzarà un qüestionari que posin de manifest els símptomes patits pel pacient i el grau en el qual afecta la seva qualitat de vida. Durant el tractament, i complerts els terminis de recuperació previstos, l'equip mèdic avaluarà de nou el cas per decidir si la pacient pot rebre l'alta.
Segons va explicar el doctor Medina, "el tractament a aplicar dependrà de l'estat del sòl pelvià i dels danys o problema que estiguin ocasionant en la vida del pacient". Abans de plantejar un tractament individualitzat per a cada pacient és fonamental distingir el tipus de patologia o incontinència que presenta, ja que cada una tindrà un tractament específic.
Respecte a les mesures que contempla el tractament es troben les higienicodietètiques, que inclouen control de pes, modificació de la ingesta de líquids, la restricció d'alguns aliments com el cafè o alcohol, la modificació de l'activitat física i pautes dietètiques per millorar el restrenyiment; l'entrenament muscular del sòl pelvià amb l'objectiu d'optimitzar la musculatura i reduir les pèrdues d'orina en els pacients; i l'entrenament vesical, que consisteix a corregir els patrons inadequats de micció freqüent, millorar el control sobre la urgència miccional, prolongar els intervals entre miccions, augmentar la capacitat vesical, disminuir els episodis d'incontinència i restablir la confiança del pacient en el control de la seva bufeta.
Per últim, el Biofeedback es realitza a través d'uns elèctrodes aplicats sobre la vagina i/o a l'anus que registren l'activitat dels músculs del terra pelvià mentre es realitzen els exercicis. Proporcionen una sèrie de senyals visuals i/o sonors que serveixen per comprovar si es fan de forma correcta. L'objectiu és ajudar les dones a identificar i contreure i relaxar selectivament els músculs del terra pelvià utilitzant senyals del seu propi cos.
A més, els dispositius vaginals ajuden a millorar la incontinència urinària, suportant la uretra i evitant la incontinència urinària amb tampons vaginals i pessaris, així com reforçant la musculatura del sòl pelvià amb cons i esferes vaginals.