Coneix alguns dels millors metges hematòlegs que exerceixen als hospitals públics i privats de Catalunya, segons els experts del Instituto de coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada.
Un llistat que s'ha elaborat en funció de l'activitat assistencial i l'activitat investigadora i docent dels sanitaris, els noms del qual i centres es donaran a conèixer al llarg d'aquest 2021 segons cada especialització.
Dr. Francesc Bosch Albareda
Hospital Universitari Vall d'Hebron i IOB Institute of Oncology del Hospital Quirónsalud Barcelona
Especialista en limfomes i leucèmia limfàtica crònica, ha aconseguit juntament amb el seu equip, innovacions en noves tecnologies d'anàlisi de malalties hematològiques i nous tractaments per a aquest tipus de malalties.
El professor Bosch és un dels líders més reputats internacionalment en Leucèmia Limfàtica Crònica (LLC) i realitza investigacions tant clíniques com bàsiques en LLC i altres trastorns linfoproliferatius, especialment centrats en la patogènesi molecular de LLC i en el desenvolupament de nous enfocaments terapèutics. El doctor treballa actualment en més de 80 estudis des de la fase 1 fins a la fase 3, la qual cosa significa que en els propers anys estaran disponibles nous fàrmacs i indicacions gràcies a les investigacions realitzades per Bosch.
És doctorat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB) amb estada postdoctoral de dos anys al laboratori del professor Riccardo Dalla-Favera en l'Institut de Genètica del Càncer de la Universitat de Colúmbia, Nova York. Bosch és autor de nombrosos articles d'investigació i ha realitzat nombroses conferències en àmbit nacional i internacional.
Dra. Susana Rives Sola
Hospital Sant Joan de Déu Barcelona
Des de l'any 2000 treballa com a metgessa especialista al Servei d'Hematologia i Oncologia Pediàtrica de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. Compatibilitza l'atenció assistencial amb la investigació. Entre les seves principals àrees d'interès es troben la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) pediàtrica i les leucèmies Philadephia-positiva pediàtriques. Des de l'any 2013 forma part del comitè elaborador de la LLA de la Societat Espanyola d'Hematologia i Oncologia Pediàtrica (SEHOP).
Actualment coordina el grup de treball de la SEHOP del registre de leucèmia mieloide crònica Philadelphia-positiva. La doctora Rives és experta en LLA i en teràpia amb limfòcits T-CAR.
Dr. Ramon Salinas Argente
Hospital Univesitari General de Catalunya
Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia el 1980 i va obtenir l'especialitat d'Hematologia i Hemoteràpia el 1996. Ha realitzat diversos màsters en gestió i direcció hospitalària (ESADE Business School, Georgetown University), camp en el qual va realitzar la tesi doctoral l'any 2000, obtenint qualificació excel·lent Cum Laude.
Ha treballat en diversos centres hospitalaris, ocupant diferents càrrecs directius. El 2008 crea i dirigeix la unitat de negoci de l'àrea de Catalunya Central i el Valls Occidental del Banc de Sang i Teixits (BST) i des de gener de 2013 crea la Unitat d'Hematologia Clínica del BST, la qual dirigeix en l'actualitat, tenint a càrrec 20 hematòlegs d'11 centres hospitalaris. És docent de grau i postgrau en medicina i infermeria, té el càrrec de professor adjunt a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i ha participat en nombrosos congressos, conferències nacionals i internacionals. Ha publicat 35 articles a prestigioses revistes i ha escrit 1 llibre complet (1998), 20 capítols de llibres i ha editat 7 llibres. Salinas és membre dels principals grups de treball espanyol en hematologia, sent actualment el President del Grup Espanyol d'Afèresi Terapèutica (GEA) des de l'octubre 2015.
Dra. Anna Sureda
Hospital Universitari Dexeus
La doctora Sureda és una gran especialista en Hematologia i Hemoteràpia. Compta amb més de 30 anys d'experiència en la professió i una extensa formació en diferents àmbits de l'especialitat. En concret, és experta en limfoma, leucèmia, trasplantament de medul·la òssia, mieloma múltiple i malaltia d'Hodgkin, entre d'altres. Al llarg de la seva trajectòria professional, ha combinat la seva tasca assistencial amb la investigació, participant en múltiples assajos clínics com a investigadora principal i com a coinvestigadora. A més, ha publicat més de 250 articles en revistes de reconegut prestigi internacional.
En l'actualitat, és la responsable de la Secció d'Oncohematologia del Servei d'Hematologia de la Unitat d'Hematologia, Oncologia i Trombosi de l'Hospital Universitari Dexeus.
Dr. Jordi Fontcuberta
Hospital Universitari Dexeus
El doctor Fontcuberta és l'actual cap del Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Dexeus. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat Autònoma de Barcelona, obtenint el títol d'Especialista en Hematologia i Hemoteràpia. És doctor en Medicina i Cirurgia amb la qualificació d'Excel·lent "Cum Laude". Expert en Trombosi i Hemostàsia a nivell nacional i internacional, les seves àrees de coneixement més rellevants són la Trombofilia hereditària i adquirida, el diagnòstic i tractament de les malalties hemorràgiques, l'estudi dels estats d'hipercoagulabilitat i el maneig de fàrmacs antitrombòtics, anticoagulants i fibrinolítics.
Actualment és el Cap de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona; Membre del Comitè executiu i responsable espanyol d'European Prospective Cohort on Thrombophilia (EPCOT). Responsable del projecte Genetic Analysis of Idiophatic Thronbophilia (GAIT) un dels projectes, a nivell internacional, més importants en la recerca de nous gens implicats en la trombosi. El doctor és també professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de més de 250 articles científics en publicacions internacionals i nacionals. És autor de 6 llibres i 40 capítols en llibres i autor de 3 de patents, 8 premis nacionals i internacionals i director de 8 tesis.
Fontcuberta és membre de l'Associació Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia, Societat Espanyola de Trombosi i Hemostàsia, International Society of Thrombosis and Haemostasis, American Association for Advencement of Science (Membership) i d'altres.
Dr. David Valcárcel
Hospital Vall d' Hebron i Hospital Quirónsalud Barcelona
Valcárcel és llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València el 1998 amb l'especialitat d'Hematologia i Hemoteràpia a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau el 2003. El doctor és membre dels equips d'hematologia dels hospitals de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona i l'Hospital Clínic de València. És l'actual Cap de Secció i Director de la Unitat d'Hematologia Intensiva i Teràpia Cel·lular en el Servei d'Hematologia de l'Hospital Vall D'Hebron, liderat pel Dr Francesc Bosch.
Valcárcel és membre de l'equip d'hematologia de l'IOB Institute of Oncology des de 2017; membre de les principals societats científiques nacionals i internacionals entorn de l'hematologia i el trasplantament de progenitors hematopoètics a Europa i America (SEHH, EHA, ASH, EBMT, ASBMT) i actual secretari del Grup espanyol de trasplantament de progenitors hematopoètics (GETH).
Dra. Isabel Badell
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Hospital Sant Joan Deu de Barcelona
La doctora Badell és pediatra especialista en Hematologia. El 1976 va participar en el primer trasplantament de progenitors hematopoètics pediàtric a Espanya i des d'aleshores he realitzat més de 500. Badell és professora titular de Pediatria de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinadora del Grup Espanyol de Trasplantament de Medul·la Òssia. Membre fundadora de la Secció Espanyola d'Hematologia Pediàtrica el 1976, de la qual va ser presidenta de 2003 a 2008. La doctora és membre fundadora de la Societat Espanyola d'Hematologia i Oncologia Pediàtrica el 2008. De 2007 a 2015 ha coordinat els Protocols Nacionals Pediàtrics de Leucèmia i el Grup Espanyol de Trasplantament de Medul·la Òssia en nens des de 2004. La doctora és experta en trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH), leucèmia aguda i anèmia de Fanconi.
Prof. Emili Montserrat Costa
Centre Médico Teknon
Montserrat és catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona adscrit al Departament d'Hematologia de l'Hospital Clínic i Director del Programa d'Hematologia de l'Instituto Oncológico Teknon. És membre de l'International Workshop on Chronic Lymphocytic Leukemia (IWCLL) (Curs Internacional de la Leucèmia Linfócita Crónica) i de l'European Hematology Association (Associació Europea d'Hematologia), de la qual ha estat president. És membre d'importants societats internacionals d'hematologia i oncologia, tals com l'European Society of Medical Oncology (Societat Europea de Medicina Oncològica), de l'American Society of Oncology (Societat Americana d'Oncologia) i de l'American Society of Hematology (Societat Americana d'Hematologia), de la qual és membre internacional de l'International Advisory Board (Consell Assessor Internacional). Així mateix, és professor de l'European School of Hematology (Escola Europea d'Hematologia) i de l'European School of Oncology (Escola Europea d'Oncologia).
Montserrat és un dels especialistes en leucèmia i limfoma de més prestigi del món i un dels clínics espanyols els estudis dels quals mereixen més cites i reconeixements. Actualment lidera els programes per a leucèmia limfàtica crònica en el Departament d'Hematologia de l'Hospital Clínic, és President de l'European Research Initiative for CLL(ERIC) (Iniciativa per a la Investigació Europea en Leucèmia Linfócita Crónica) i membre del consell directiu de l'Hairy-cell leucèmia International Consortium (USA, Consorci Internacional de Leucèmia de cèl·lules piloses). Montserrat és autor de més de 400 estudis científics i ha participat en més de 30 llibres i monografies sobre leucèmies i limfomes.
Dr. Joan Bladé Creixenti
Hospital Clinic de Barcelona
El doctor Bladé és Consultor Sènior del Servei d'Hematologia (ICMHO) i integrant de l'equip IDIBAPS d'Hemato-Oncologia. Entre d'altres, ha estat cofundador de la Fundació PETHEMA, de la qual és el Director d'Assajos Clínics sobre mieloma múltiple, i cofundador del Grup Espanyol de Mieloma. Va encapçalar el grup de treball que va desenvolupar els criteris de resposta del Grup Europeu de Trasplantament de Medul·la Òssia (EBMT), coneguts avui dia com els criterios de Bladé.
Bladé ha publicat més de 300 articles científics amb un factor d'impacte superior a 1700. El 2010, va rebre el Robert A. Kyle Lifetime Achievement Award 2010 per la International Myeloma Foundation. Actualment és el Secretari de la International Myeloma Society i ha creat recentment la Unitat d'Amiloïdosi i Mieloma (UDAM) del Clínic, de la qual és el Director.
Prof. Evarist Feliu
Fundació Josep Carreras
El Professor Feliu es va incorporar a l'Hospital Germans Trias i Pujol (HGTiP) l'any 1991, procedent del Servei d'Hematologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, en el qual va treballar durant 20 anys. En els anys 1975-76 i 1981-82 va fer estades d'investigació a la Universitat de París (Hospital Beaujon) i a la Universitat d'Harvard (Massachusetts General Hospital). Va ser Cap de Servei de l'Hospital Germans Trias i Pujol (1991-1995), Director Mèdic de l'Hospital Germans Trias i Pujol (1995-97) i Director Gerent de l'Hospital Germans Trias i Pujol (1997-2002). Ha estat Director de Centre de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) (2003-2009) i actualment és el Director Acadèmic Universitari de l'ICO. Va ser Professor Titular de Medicina de la UB i UAB (1985-97) (1997-2007), i Catedràtic de Medicina-Hematologia i Hemoteràpia de la UAB.
Feliu és un investigador de prestigi en el camp dels procediments i mètodes integrats de diagnòstic hematològic, especialment la microscòpia electrònica de les cèl·lules de la sang i de la medul·la òssia i en l'estudi de la patologia de la melsa, amb contribucions rellevants en aquestes àrees a nivell nacional i internacional. Ha publicat més de 300 articles nacionals i internacionals. Va ser Redactor en Cap i Subdirector de la revista Medicina Clínica (1983-99), Director de la Revista JAMA en la seva versió espanyola (1999-2005) i Secretari General i Director de Redacció del llibre de Medicina Interna "Farreras-Rozman" (1992-2000). Ha estat President de l'Associació Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia i membre de nombroses societats científiques i fundacions, entre elles, la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya .
Actualment el profesor Feliu és el secretari científic de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia i el President de la Comissió Delegada de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC).