Coneix alguns dels millors metges neuròlegs que exerceixen als hospitals públics i privats de Catalunya, segons els experts del Instituto de coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada.
Un llistat que s'ha elaborat en funció de l'activitat assistencial i l'activitat investigadora i docent dels sanitaris, els noms del qual i centres es donaran a conèixer al llarg d'aquest 2021 segons cada especialització.
Dr. Antonio Russi Tintoré
Epilèpsia Russi Institut, Centro Médico Teknon
Graduat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1972, el doctor és especialista en Neurologia i Neurofisiologia Clínica. Expert en Epilèpsia. Neuròleg del Centre Antiepilèptic de Barcelona (1978-1986). Membre de la Societat Catalana de Neurologia, de la Societat Catalana de Neurofisiologia Clínica, de la Societat Espanyola d'Electroencefalografia i Neurofisiologia Clínica, de la Societat Espanyola de Neurologia, de la Lliga Espanyola contra l'Epilèpsia, i de l'American EpilepsySociety. Des de 1987 ve treballant en el diagnòstic i tractament de pacients amb epilèpsies difícils de qualsevol edat incloent Cirurgia d'Epilèpsia conjuntament amb el neurocirurgià Dr. Oliver.
Ha estat investigador clínic de nous fàrmacs antiepilèptics. Ha ocupat càrrecs de Secretari i President de la Lliga Espanyola contra l'Epilèpsia i President del Buró Espanyol contra l'Epilèpsia. Ha participat en l'organització de diversos congressos i conferències internacionals com 5th EuropeanCongress on Epileptology (Madrid 2002), 6th EuropeanCongress on Epileptology (Viena 2004). Recentment ha estat nomenat Co-Chair del 32nd International Epilepsy Congress (Barcelona, 2017) i és actualment el director de l'Epilèpsia Russi Institut, director de la Unitat d'Epilèpsia del Servei d'Electroencefalografia de l'Hospital Quirón Teknon i director de l'Institut de Neurologia i Neurocirurgia de Barcelona.
Dr. Hari Bhathal
Centro Médico Teknon
El doctor Bhathal és un reconegut especialista en Neurologia Adulta i Neurologia infantil, amb una àmplia experiència en la prevenció i tractament de l'epilèpsia. Expert en epilèpsia, cefalea, dolor neuropàtic, malalties degeneratives del sistema nerviós, ictus, tumors de columna, etc. Entre la seva formació destaquen diversos estudis d'especialització en diferents àrees de la Neurologia, així com un Fellow sobre Epilèpsia en el Montréal Neurological Institute (Canadà). Al llarg de la seva excel·lent trajectòria professional el Dr. Bhathal ha ocupat posicions de responsabilitat en prestigiosos centres mèdics i hospitalaris.
Actualment, el doctor és neuròleg referent de Psiquiatek i forma part de la Unitat d'Epilèpsia de Neurocenter Barcelona en el Centro Médico Teknon. A més, el doctor ha participat en nombrosos congressos i conferències sobre epilèpsia. Delegat Internacional de F.E.D.E. (Federació Espanyola De associacions contra l'Epilèpsia) que és el capítol espanyol de l'IBE (International Bureau for Epilepsy).
Dr. Antonio Martinez Yélamos
Hospital Universitari de Bellvitge
El doctor Martinez es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona, amb l'especialitat de Neurologia (1995-1998) a l'Hospital Universitari de Bellvitge. Martinez va obtenir el premi extraordinari de Doctorat Universitat de Barcelona el 2006 i es va treure el màster en Direcció d'Institucions Sanitàries a la UAB l'any 2010. Actualment és el cap de servei de l'Hospital Universitari de Bellvitge.
Dra. Raquel Sánchez-Valle
Hospital Clínic de Barcelona
La doctora Sánchez-Valle va estudiar Medicina a Santiago perquè teni clar que volia ser neuròloga. Una vegada llicenciada, va escollir l'Hospital Clínic de Barcelona per fer la residència, on es va especialitzar en malalties neurodegeneratives. El Clínic és un hospital referent en el camp del seu interès. Actualment, la doctora Sánchez-Valle dirigeix el servei de neurològia del mateix hospital i lidera el grup científic sobre trastorns cognitius d'Idibaps, amb múltiples línies d'investigació obertes.
Dr. Jose Álvarez Sabin
Hospital Quirónsalud Barcelona i Hospital Vall d'Hebron
El doctor Álvarez és el cap de Servei de Neurologia de l'Hospital Vall d'Hebron i és professor titular de Neurologia a la UAB. Va ser president de la Comissió de Malalties Neurològiques i Mentals de la Sotsdirecció General d'Investigació Sanitària de l'ISC-III (2004-2007), coordinador adjunt de l'àrea de Medicina Clínica de l'ANEP (2007) i del Grup d'Estudi de les Malalties Cerebrovasculars de la SEN (2004-2008), membre del Comitè Tècnic de Redacció de l'Estratègia en Ictus del SNS (2008), redactor del Pla d'Atenció Sanitària a l'Ictus (SEN) i del Document Marc del Pla d'Atenció a la Malaltia Vascular Cerebral i soc membre de la seva Comissió Permanent (Servei Català de Salut).
Álvarez ha estat coordinador del grup de treball "Malalt amb ictus" i dels protocols. Ha dirigit 61 cursos de doctorat (UAB) i 38 tesis doctorals. Ha obtingut 22 beques del Fons d'Investigació Sanitària, Societats Científiques, fundacions i Institucions. És autor de més de 300 articles en revistes científiques indexades (FI & gt; 1.600) i editor de 18 llibres científics. Investigador principal de 47 assajos clínics internacionals. Participa en 20 línies d'investigació en biomarcadors i farmacogenètica en ictus, genètica en la migranya i en l'ELA, entre d'altres.
Entre els premis obtinguts, destaquen els següents: innovació i excel·lència en Gestió Clínica (2003), a les millors pràctiques clíniques (Direcció General de l'Agència de Qualitat del SNS, 2008), a la trajectòria científica en ictus (SEN, 2011) i a la millor trajectòria professional i acadèmica ("E. Bertran Rubio" 2013).
Dr. Joan Izquierdo
Hospital Universitari General de Catalunya
El doctor Izquierdo és el cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari General de Catalunya. Izquierdo es va llicenciar en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1996 amb l'especialitat en Neurologia l'any 2002. Doctor en Medicina per la Universitat Internacional de Catalunya l'any 2017. El doctor és membre de la societat Catalana de Neurologia havent estat a la Junta Directiva amb el càrrec de Secretari. És membre de la Societat Espanyola de Neurologia, professor associat de la Universitat Internacional de Catalunya, havent impartit classes a les facultats d'Infermeria, Fisioteràpia i Medicina durant més de deu anys, així com en diversos cursos de postgrau i autor de nombroses presentacions en forma d'articles científics, comunicacions orals a congressos incloent el Congrés Mundial de Neurologia.
El doctor acumula més de 20 anys d'experiència en el diagnòstic i tractament de malalties neurològiques. És neuròleg de l'Hospital Universitari General de Catalunya des de fa 16 anys havent estat a la Comissió d'Investigació, Comitè d'Ètica Assistencial i actualment com a president Electe de la Junta Facultativa.
Dra. Angels Bayés
Centro Médico Teknon
Neuròloga i directora de la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment del Centro Médico Teknon. La doctora Bayés és especialista en neurologia amb més de 25 anys d'experiència, ha centrat la seva activitat professional en el tractament i estudi de la Malaltia del Parkinson, la malaltia de l'Alzheimer i la Demència de cossos de Lewy.
Bayés és col·laboradora amb l'Associació Catalana per el Parkinson (ACAP) i la Federació Espanyola per al Parkinson des de 1990, impulsora de l'aplicació de les Teràpies Complementàries en Parkinson des de 1990 i cofundadora i presidenta de l'Associació Espanyola de Pacients amb tics i síndrome de Tourette. Compagina la seva professió amb la docència i la investigació, sent autora de diversos llibres de divulgació sobre el Parkinson.
Dr. Ernest Balaguer
Hospital Universitari General de Catalunya
El doctor Balaguer és neuròleg, director de la Unitat d'Investigació Clínica (UDIC) de l'Hospital Universitari General de Catalunya. Va iniciar la carrera de medicina amb 16 anys en la Universitat de València en què es va llicenciar amb 22, el 1982, quedant el número 384 d'un total de 23.000. Va realitzar la seva residència en neurologia a l'Hospital del Mar (UAB). Posteriorment va ser metge adjunt a l'Hospital Clínic i a l'Hospital de Denia.
Expert en l'avaluació d'assajos clínics, ha estat secretari i president del CEIC de l'Hospital Universitari General de Catalunya. Ha realitzat múltiples estudis, comunicacions i publicacions científiques nacionals i internacionals relacionades amb la malaltia de Parkinson. És membre també de diferents societats científiques com la Movement Disorders Society, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) i el Grup de Trastorns del Moviment (GTM) de la SEN. Actualment es troba immers en la gestió d'assajos clínics de malalties com el Parkinson i l'Alzheimer que es realitzen en l'UDIC. Balaguer és un dels màxims reclutadors (top enrollers) de pacients europeus i mundials per a assajos clínics de Parkinson i Alzheimer.
Dra. Natalia Perez de la Osa
Hospital Germans Trias i Pujol
Metgessa adjunta especialista en Neurologia per l'Hospital Germans Trias, dedicada al camp de la patologia neurovascular. És la coordinadora de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Germans Trias i Pujol, acreditada per la Societat Espanyola de Neurologia. En la seva formació postespecialització va disposar d'un contracte d'investigació de l'Institut de Salut Carles III entre 2007 i 2009 que li va permetre aprofundir en el camp de la investigació clínica i traslacional i completar la seva formació mitjançant estades externes el Laboratori d'investigació en Neurociències de l'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la i en el Royal Melbourne Hospital d'Austràlia. Doctorada el 2013.
Entre les seves principals línies d'interès destaca el tractament de l'ictus en fase aguda, el diagnòstic mitjançant tècniques de neuroimatge multimodal i neurosonología, i especialment l'organització prehospitalària en el tractament de l'ictus, perseguint la millora de la qualitat assistencial i la reducció dels temps fins al tractament de l'ictus. En aquest sentit, col·labora amb el Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral i amb el Sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya, i és membre de la comissió de Teleictus de Catalunya. Des de l'any 2011 lidera un projecte basat en el desenvolupament i implementació de l'escala RACE, escala clínica prehospitalària per identificar els pacients amb sospita d'oclusió de gran vas cerebral candidats a tractament endovascular. Actualment codirigeix l'estudi RACECAT que té per objectiu estudiar els circuits de trasllat òptims per als pacients amb ictus greu i sospita d'oclusió de gran vas.
Com a docent, codirigeix un curs formatiu en línia sobre ictus i formació en l'avaluació de l'escala RACE i participa com a professor col·laborador en la unitat docent Germans Trias i Pujol de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat més de mig centenar d'articles originals en l'àmbit de la patologia vascular cerebral, ha participat en congressos i ponències internacionals i ha rebut finançament públic com a investigadora principal en diversos projectes amb relació a l'organització prehospitalària i el Codi Ictus. És membre de la xarxa d'investigació de malalties cerebrovasculars finançada per l'Institut de Salut Carles III (INVICTUS).
Dr. Jaume Campistol Plana
Hospital Sant Joan de Déu
Campistol es va llicenciar en Medicina i Cirurgía amb l'especialitat en Medicina Pediàtrica. El doctor va obtenir el reconeixement d'experiència en Neuropediatria de l'AEP i la SEN. És especialista en neuropediatria, malalties neurometabòliques, neurologia neonatal i epilèpsia.
Quant a la seva activitat científica, és coordinador de l'Àrea d'Investigació en malalties neurològiques minoritàries de base genètica en l'àmbit pediàtric de l'Insitut de Recerca Hospital Sant Joan de Déu. El doctor Campistol és el director del màster en Neurologia Pediàtrica de la Universitat de Barcelona i professor agregat de Pediatria a la Universitat de Barcelona des de l'any 2008.