L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat aquest dimarts que el 75% de les vacunes contra la Covid-19 estan en mans de només deu països. El seu director, Tedros Adhanom, ha insistit en la fragmentació i desigualtats que hi ha en l'accés a les vacunes, segons un comunicat de l'organització.

"Més del 90% de països que estan administrant les vacunes són rics", ha apuntat. Segons ha dit el director de l'OMS, el mecanisme COVAX, que busca l'equitat en el repartiment dels vaccins, està "preparat per funcionar", però "el subministrament adequat de vacunes encara no ha arribat", ha lamentat.

Personal sanitari administren la vacuna russa Sputnik V a Argentina / EFE

Les vacunes no han arribat a 130 països

D'altra banda, Adhanom ha informat que, encara, hi ha gairebé 130 països que no han administrat cap dosis de la vacuna de la Covid-19. En canvi, a Rússia, Regne Unit, Estats Units i la Unió Europea van començar a administrar el tractament durant el mes de desembre.

El primer país a fer-ho va ser Rússia, que va iniciar la campanya de vacunació el 5 de desembre, en una primera campanya massiva que incloïa sanitaris, així com treballadors socials i del món de l'educació. En el seu vas va emprar el vaccí produït al país, Sputnik V.

Només quatre dies més tard, el Regne Unit va començar a administrar el tractament fabricat per Pfizer BioNtech. Aquesta mateixa vacuna és la que es va subministrar per primer cop tant els Estats Units, l'11 de desembre, com a la Unió Europea, el 27 de desembre.

Una mostra de la vacuna de Pfizer BionTech / EFE

Precisament aquest dimarts fa dos mesos que es va iniciar la campanya de vacunació al Regne Unit, tot i això, la majoria dels països del món no han tingut accés a la vacuna. Per aquest motiu, l'OMS demana als països que "respectin els contractes i no competeixin entre ells".

També cal destacar que a la Unió Europea també hi ha hagut endarreriments en les entregues de les dosis de vacunes, que les farmacèutiques han al·legat que s'han produït per problemes de fabricació en les plantes europees. 

Davant aquesta situació, Adhanom ha pressionat recentment les companyies farmacèutiques. "Cal un augment massiu de la producció" de vacunes contra el coronavirus per pal·liar la manca de dosi a escala mundial, va remarcar Adhanom el passat divendres.