A partir dels 50 anys, abans si existeixen antecedents familiars de malaltia, tots els homes s'haurien de realitzar una revisió anual per comprovar l'estat de la seva pròstata; la glàndula situada al costat de la bufeta i la uretra que s'encarrega de segregar un líquid que forma el semen i que estimula el moviment dels espermatozoides.
La raó és que a partir d'aquesta edat, sol començar a aparèixer el que es coneix com a hiperplàsia benigna de pròstata, un creixement anormal d'aquesta part del cos que pot donar problemes obstruint el flux de l'orina. I no només això, amb el temps, si no es tracta, aquesta hiperplàsia pot ser precursora del càncer de pròstata, un dels més freqüents que pateixen els homes a tot el món.
Aquestes dues patologies, la hiperplàsia i el càncer, juntament amb la prostatitis, les tres principals malalties que poden afectar aquesta glàndula de l'organisme. Aquests són els principals consells per prevenir-les i tractar-les.
Hiperplàsia benigna de pròstata
Aquesta patologia sol produir dificultat per orinar, sensació de no haver orinat per complet, micció dolorosa, incontinència i necessitat d'anar al bany constantment. El creixement no es pot prevenir en l'actualitat, perquè està associat al pas del temps, però han de realitzar-se exàmens periòdics per comprovar la seva evolució. El tractament consisteix generalment a aplicar uns fàrmacs, els bloquejadors alfa, la funció de la qual és relaxar els músculs en la base de la bufeta per permetre una millor micció. En menor mesura s'administren bloquejadors de testosterona, que poden ajudar a disminuir la mida de la pròstata. En casos més greus se sol prescriure la cirurgia, que generalment consisteix a reduir el teixit prostàtic per rebaixar les seves dimensions.
Prostatitis
La prostatitis consisteix en una inflor de la glàndula prostàtica causada per una infecció bacteriana. En principi, qualsevol bacteri pot produir-la, incloses aquelles que es transmeten per via sexual. Igual com la hiperplàsia, produeix trastorns en la micció, dificultant l'evacuació i de vegades generant dolor. També afecta les relacions sexuals. Es tracta mitjançant antibiòtics i canvis en la dieta. S'ha de vigilar estretament perquè pot convertir-se en crònica.
Càncer de pròstata
Es tracta d'un tipus de càncer molt comú entre els homes a tot el món, el segon en xifres, després del de pulmó. En la major part dels casos es desenvolupa a les cèl·lules glandulars, les que produeixen el líquid prostàtic. La taxa de curació en el dia d'avui ha millorat notablement, sobretot des de la universalització de la cirurgia. És el primer tractament, seguit, si és necessari de sessions de radioteràpia o quimioteràpia segons el cas i l'extensió. Els millors consells per prevenir-lo són seguir uns hàbits de vida adequats: una alimentació saludable, la pràctica d'exercici i les revisions periòdiques.