La quarta onada podria estar a tocar. Tal com mostren les dades epidemiològiques, la situació a Catalunya podria complicar-se en els pròxims dies. "Estem creixent molt lentament, però és un creixement que ens preocupa", ha detallat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, durant la roda de premsa setmanal per parlar de la campanya de vacunació a Catalunya. "Hem d'estar atents per si la corba comença a inclinar-se de manera més intensa". D'aquesta manera, Salut ha fet una crida a seguir les recomanacions, evitar al màxim les interaccions. 

Tal com ha concretat, la tendència creixent s'ha observat des de fa uns 10 o 11 dies. Així, es constata que Catalunya "està en una situació d'ascens". Un ascens que ja es comença a veure a l'Atenció Primària. 

Lleida, a un altre ritme

Lleida va a una velocitat diferent de la del conjunt de Catalunya. Així, Argimon ha constatat que hi ha un "major creixement", sobretot en tests d'antígens en persones amb símptomes. Precisament per aquest motiu, aquest dimecres hi haurà un cribratge a la zona alta de la ciutat. A més, la Universitat de Lleida, serà una de les primeres universitats que durant el mes d'abril acolliran cribratges massius arreu del territori. 

Les UCI no baixen a la velocitat esperada

"Les persones ingressades a les UCI no baixen al ritme esperat", ha exposat Argimon. "De cada 100 persones diagnosticades, 1,4 acaba ingressant a les UCI. Veiem com al llarg d'aquestes setmanes, augmenta fins a arribar a les 2,4 persones, a la setmana 8, 9 i 10", ha ressaltat. "Aquesta tendència es troba als grups d'edat que tenen més risc d'emmalaltir i acabar ingressant a les UCI". Aquests grups, tal com ha destacat, són els que estan entre els 50-55 anys i els 70-75 anys.

Tot i que no hi ha una relació causa efecte, Salut observa l'increment de manera paral·lela a la variant britànica. Una variant que ja representa el 88,6% dels casos a Catalunya.

"Catalunya no és una illa"

Argimon no s'ha cansat de recordar que "Catalunya no és una illa" quan ha repassat la situació d'altres països europeus. En aquest sentit, ha recordat que alguns països han tingut mesures restrictives durant molt de temps. França, per exemple, té una incidència de casos tres vegades més que Catalunya, Itàlia dues vegades i mitja. En aquest sentit, ha volgut reforçar la crida a respectar les mesures de protecció durant aquesta Setmana Santa per no trobar-se amb un increment de casos 7 o 8 dies després dels dies festius. 

Cribratges a les universitats

Després de les vacances de Nadal, la tornada a l'escola va venir marcada també per una sèrie de cribratges massius a les escoles. Després de l'aturada de Setmana Santa, hi haurà cribratges massius a les universitats. Així, la directora general d’Universitats, Victòria Girona, i la metgessa de família Ariadna Mas han detallat que es començarà per les de Lleida i Girona. 

 

Girona ha exposat que des de l'inici hi ha hagut molta coordinació entre ambdós departaments. "Volem destacar la implicació dels resultats", ha remarcat. "És important fer un cribratge a la gent d'entre 21 a 30 anys a les universitats". Així, ha destacat que entre universitats públiques i privades hi ha un total de 230.000 estudiants. 

El cribratge començarà el dia 7 d'abril i s'allargarà fins al dia 30. Tots aquells estudiants asimptomàtics i no vacunats podran assistir a la seva universitat o a la més pròxima del seu domicili. A més, s'oferiran dues proves: una PCR mitjançant automostra de frotis nasal i test serològic amb sang capil·lar. 

Campanya de vacunació a Catalunya

La sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha informat que ara com ara s'han administrat un total d'1.223.536 dosis de la vacuna anti-Covid. Un total de 806.329 persones han rebut la primera dosi, és a dir, el 10,4% de la població, està vacunada com a mínim amb una dosi. En aquest sentit, 417.207 persones han rebut també una segona dosi de la vacuna, això representa el 5,4% de la població. 

Cabezas també ha detallat amb percentatges el tipus de vacunes administrades a Catalunya. D'aquesta manera, la vacuna més administrada a Catalunya és la de Pfizer i BioNTech, amb el 68% de les dosis. En segona posició hi ha la d'Oxford i AstraZeneca amb un 24% i el 8% és de Moderna. 

Què passa amb AstraZeneca?

Sobre el fet que Berlín o el Canadà no administrin la vacuna d'AstraZeneca a menors de 60 i 55 anys pels trombes, Cabezas s'ha limitat a recordar que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) va estudiar la casuística i va informar que els beneficis sobrepassaven els riscos. Ara s'espera un nou informe que ha de veure la llum entre el dia 7 i 9 d'abril. "Fins ara, s'ha dit que els beneficis sobrepassen els riscos", ha reiterat. I ha afegit que "són casos molt poc freqüents". En aquest sentit, ha subratllat que "estem fent servir la vacuna en persones de 60 a 65 anys".

 

 

Imatge principal: el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon / ACN