La pandèmia ha provocat un "desplaçament" en el diagnòstic de malalties cròniques i en alguns tipus de càncer, segons ha afirmat el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Antoni Sisó, en una entrevista per El Matí de Catalunya Ràdio. Concretament, el metge ha mostrat més preocupació pels factors de risc cardiovasculars, el melanoma i determinats tumors benignes i pre malignes de còlon.
Segons Sisó, el fet que en cada onada de la pandèmia s'hagi hagut de "prioritzar l'atenció a la Covid" ha causat que "un volum de factors de risc i de patologia", que en alguns casos arriba a ser d'un 30 a un 40%, han quedat sense detectar. Aquesta informació s'ha comprovat a partir dels estudis elaborats per la CAMFiC, on s'ha comparat les incidències dels diagnòstics durant el 2020 amb les del període 2017-2019.
Els CAP i les vacunes anti-Covid
En l'entrevista, Sisó ha expressat la necessitat de "recuperar l'activitat actual" dels Centres d'Atenció Primària (CAP) una vegada s'hagi superat la pandèmia per tal de fer front als problemes que la Covid ha "desplaçat".
Com a president de la CAMFiC, el metge ha reivindicat la importància dels CAP. Quan se li ha preguntat sobre les vacunes anti-Covid i la necessitat d'habilitar espais alternatius per efectuar les vacunacions, Sisó ha admès que encara no han rebut informació sobre aquest aspecte operatiu. També ha recordat que "en el cas de les vacunes de la grip, vacunem als Centres d'Atenció Primària i no hi ha cap problema," i que cada any als CAP "vacunem un milió i mig de persones en dos mesos". Sisó reclama l'espai dels CAP "per nosaltres, per coherència, per seguretat, i fins i tot per registre, així sabem exactament qui es vacuna i qui no es vacuna de la Covid".
"Transfomació" als CAP
Sisó ha traslladat les frustracions dels treballadors sanitaris i el neguit de les eleccions vinents: "tenim una gran expectativa perquè la transformació és absolutament necessària com ha quedat demostrat en aquesta pandèmia". També explica que des de la CAMFiC van presentar un full de propostes a l'expresident Torra el passat estiu, amb la voluntat de veure una "transformació" en l'àmbit de la salut. Més concretament, Sisó ha recalcat 'enorme volum de "burocràcia, en molts casos innecessària" que ha recaigut sobre els CAP i els metges de família, a més de la labor inqüestionable per part dels CAP durant la pandèmia, on s'ha demostrat la seva capacitat per prendre decisions. Des de la Societat, demanen al nou govern una transformació per "aportar valor a la consulta mèdica" i per "dotar als CAP de major autonomia per prendre decisions".