Un estudi realitzat per investigadors de l'Escola de Salut Pública Bloomberg de Johns Hopkins ha revelat que les persones que segueixen dietes altes en fibra tenen més probabilitats d'experimentar inflor si a més, la dieta és més rica en proteïnes que en carbohidrats.

L'estudi científic s'ha publicat a la revista Clinical and Translational Gastroenterology, i en ell es van analitzar les dades d'un assaig clínic de dietes altes en fibra. Els resultats van revelar que quan els 164 participants de l'assaig van seguir diferents versions d'una dieta saludable per al cor i alta en fibra –que era relativament rica en proteïnes vegetals–, tenien aproximadament un 40 per cent més de probabilitats de patir símptomes d'inflor que als quals van portar una versió rica en carbohidrats de la mateixa dieta alta en fibra.

De la mateixa manera, l'estudi suggereix que les persones que segueixen una dieta alta en fibra, són menys propenses a experimentar inflor si la dieta és relativament rica en carbohidrats davant les que són riques en proteïnes.

Es creu que les dietes altes en fibra causen inflor en augmentar certes poblacions d'espècies saludables de bacteris intestinals que digereixen fibra, que produeixen gas com a subproducte. Per tant, les troballes també suggereixen un paper per a macronutrients com els carbohidrats i les proteïnes en la modificació de la població de bacteris intestinals: el microbioma.

Segons els autors, "és possible que en la versió rica en proteïnes de la dieta causés més inflor perquè va provocar un canvi més saludable en la composició del microbioma. La proteïna en aquestes dietes, van provenir sobretot de fonts vegetals com a llegums i nous".

La inflor afecta a aproximadament el 20 per cent de la població adulta dels EE. UU., i és tan comú com efecte secundari de les dietes altes en fibra, que dissuadeix moltes persones d'adoptar tals dietes.

L'estudi

Els 164 participants escollits per a l'estudi, patien una pressió arterial més elevada del normal. Van ser assignats a tres dietes diferents durant períodes consecutius de sis setmanes, separats per intervals de descans de dues setmanes durant els quals els participants van tornar als seus hàbits alimentaris regulars.

Totes les dietes es van considerar dietes DASH, altes en fibra i baixes en sodi, i tenien la mateixa quantitat de calories, però variaven en els seus èmfasis en macronutrients. Una d'elles era rica en carbohidrats i la seva distribució per calories era d'un 58 per cent de carbohidrats, un 15 per cent de proteïnes, i un 27 per cent de greix. La segona dieta era rica en proteïnes vegetals, amb un 48 per cent de carbohidrats, un 25 per cent de proteïnes i un 27 per cent de greixos. Finalment, la tercera dieta era rica en greixos, amb un 48 per cent de carbohidrats, un 15 per cent de proteïnes i un 37 per cent de greixos.

Una troballa clau de l'estudi va ser que la prevalença de la inflor va passar del 18 per cent abans de les dietes, al 24, 33 i 30 per cent, respectivament, en les dietes riques en carbohidrats, proteïnes i greixos, el que indica que aquestes dietes altes en fibra semblen augmentar la inflor.

Els investigadors també van analitzar els canvis relatius entre les dietes i van vincular la dieta rica en proteïnes amb una probabilitat significativament major d'inflor, aproximadament un 40 per cent major, en comparació amb la dieta rica en carbohidrats.

Els resultats suggereixen que la substitució de calories de proteïnes per carbohidrats d'alta qualitat, com cereals integrals, podria reduir la inflor de les persones amb dietes altes en fibra, fent que aquestes dietes siguin més tolerables.

Els investigadors van trobar evidències que molts dels efectes d'una dieta més saludable provenen de canvis al microbioma intestinal que resulten com a conseqüència d'una producció microbiana més important de molècules promotores de la salut anomenades metabòlits. Els autors sospiten que la dieta rica en proteïnes vegetals va causar més inflor perquè va originar un canvi major i més saludable al microbioma.