Durant l'any passat, la dieta Keto –terme que fa referència a la dieta cetogènica– va ser la més buscada a Google a tot el món. Una dada que posa de manifest el gran interès que suscita aquest pla dietètic que han posat de moda els famosos. Seguint aquesta dieta s'aconsegueix perdre una gran quantitat de pes de forma ràpida restringint els hidrats de carboni i augmentant la ingesta de greixos en l'alimentació.
Encara que les quantitats poden variar en funció del pes i l'activitat física que desenvolupi una persona, per regla general una dieta cetogènica ha d'aportar d'un 60 a un 75% de les calories procedents el greix, d'un 15 a un 30% de les proteïnes i d'un 5 a un 10% dels carbohidrats. Aquesta ingesta provoca que l'organisme es quedi sense la font de combustible principal, la glucosa, i comenci a descompondre principalment el greix per obtenir energia. Aquest procés es diu cetosi i provoca una pronunciada pèrdua de pes si es manté en el temps.
Sempre discutida
Existeix molta controvèrsia sobre aquesta dieta. D'una banda, es recepta sovint a persones que han de realitzar una pèrdua de pes molt significativa pels bons resultats que demostra a curt termini. De l'altra banda, perquè ha demostrat ser beneficiosa en casos d'epilèpsia, alguns tipus de diabetis i en persones amb el fetge gras. Però, alhora, el fet que restringeixi la ingesta d'aliments importants provoca que l'organisme vegi reduïda l'aportació de vitamines, minerals i fibra.
Per exemple, es disminueix l'aportació de nutrients com el calci, la vitamina D, el seleni, el magnesi, el zinc i el fòsfor. Això provoca que molts experts rebutgin aquest tipus d'alimentació i, de fet, en els últims anys s'han publicat estudis que relacionen aquesta alimentació amb un risc més gran de desenvolupar determinades patologies a llarg termini. El més recent s'ha dut a terme en la Sun Yat-Sen University de Guangzhou, Xina, i conclou que les dietes baixes en hidrats de carboni estan relacionades amb una prevalença de fibril·lació auricular més gran (el tipus més comú d'arítmia).
Possible risc cardiovascular
Ara sabem també, tal com recull un estudi publicat a la revista Nutrients, que saltar-se aquesta dieta i prendre aliments amb hidrats de carboni i rics en sucre de forma recurrent quan s'està seguint, pot tenir conseqüències negatives per a la salut.
Per a la investigació es va reclutar una sèrie de joves que van seguir una dieta cetogènica durant una setmana i que van consumir una beguda amb 75 grams de glucosa abans i després de fer la dieta. Els resultats van ser qualificats com a alarmants pels experts perquè es van registrar conseqüències en les salut cardiovascular i l'estat de les artèries d'aquestes persones. Pel que sembla, en saltar-se la dieta, la tolerància a la glucosa es veu perjudicada i la reintroducció del sucre pot provocar pics del nivell de sucre en sang, la qual cosa genera un increment del risc cardiovascular.
Per tant, aquelles persones que pensin a seguir la dieta cetogènica, haurien de tenir en compte diversos factors. En primer lloc, que per perdre pes és millor seguir una dieta equilibrada en la qual tinguin presència els nutrients més importants. En segon lloc, que no és bo seguir-la si no és per prescripció mèdica. I, en tercer lloc, que si la fan no han de reproduir l'esquema de seguir-la bé sis dies a la setmana i saltar-se-la un, perquè la seva salut cardiovascular es podria estar exposant a un risc greu.