“Què menjo durant tot un dia sense gluten”, “Acompanya’m a fer la compra sense gluten”, “Receptes fàcils i ràpides sense gluten”. Aquests són només alguns dels exemples de noms de vídeos amb milers de reproduccions a les xarxes socials i que, si bé poden semblar una bona idea, en realitat, segons adverteixen els experts, no ho són tant, sobretot si la persona que fa aquesta dieta per a celíacs no ha estat diagnosticada com a tal per un professional. Tot i que per un costat hi ha una gran quantitat de persones amb sensibilitat al gluten que no estan diagnosticades, el 80% segons un estudi d’IDIAPJGol, també n’hi ha moltes, cada cop més, que opten per seguir una dieta sense gluten quan en realitat no tenen sensibilitat a aquesta proteïna. 

El menjar sense gluten està de moda 

Quins motius s’amaguen darrere aquesta moda d’erradicar el gluten de les dietes sense haver comptat amb el vistiplau d’un professional? En els últims anys s’ha escampat una falsa creença que assegura que els productes sense gluten són més saludables i també que engreixen menys. Això, tal com remarca la portaveu de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Irene Puig, és radicalment fals. Ara mateix, no hi ha evidències científiques que demostrin que menjar sense gluten sigui més saludable que ingerir aliments que en porten, “no hi ha res que ho demostri”, insisteix l’experta. Anant més enllà, però, també assegura que pot arribar a ser contraproduent per a la persona que opta per seguir una dieta sense gluten sense estar diagnosticada: “Si una persona creu que té un problema, s’ha de fer les proves de celiaquia o de sensibilitat al gluten. A partir d’aquí, tindrà un diagnòstic acurat”, explica. En canvi, si una persona deixa de menjar gluten i es fa les proves a posteriori, el resultat pot ser un fals negatiu i, per tant, no seria representatiu de l’estat de la seva salut. 

En aquest sentit, ha deixat clar que menjar sense gluten, lluny del que es creu, no només és més car, com demostra el preu de la seva cistella de la compra, sinó que, a més, és menys saludable a causa dels additius que afegeixen als productes aptes per a celíacs perquè aquests s’assemblin tant com sigui possible als seus originals: “Porten més sucre i més sal per aconseguir que un pa sense gluten tingui la mateixa textura que un amb la proteïna”, ha resumit la portaveu del col·lectiu al país, que conclou, per aquest motiu, que si la persona no té cap problema de salut que li ho impedeixi, el més recomanable és que segueixi una dieta amb gluten. 

Productes amb més sal i sucre per imitar el gluten 

Des de l’associació i a fora d’aquesta, Irene Puig explica haver conegut persones que han optat per eliminar la proteïna sense un diagnòstic mèdic i que després han volgut reincorporar-la als seus àpats, sense èxit. En aquest moment, però, és impossible fer-li un diagnòstic correcte. A més, en els casos dels celíacs, un cop han estat diagnosticats se’ls dona un seguit de recomanacions amb les quals no compten aquelles persones que trien deixar de menjar productes amb gluten.

Per exemple, Puig posa el focus en les traces: aquestes s’han d’evitar 100%, tal com recomanen els metges, però si una persona no ho sap, continuarà menjant productes que en tenen. Aquest fet pot arribar a suposar “complicacions a llarg termini”, segons adverteix des de l’Associació de Celíacs. De fet, a una persona amb celiaquia, ingerir una molla de pa, que equival a 0,57 mil·ligrams de gluten, pot patir una lesió intestinal, per això, han de vigilar molt en les seves ingestes o a l'hora d'utilitzar estris de cuina diferents, des d'una torradora a un colador, fet que les persones amb autodiagnòstics i que no fan el procés amb l'ajuda d'un professional ignoren sovint. 

Més risc de patir diabetis del tipus 2 

La moda de consumir productes sense gluten que denuncien des de l'Associació no és nova, sinó que a mitjans de la dècada del 2010 l'oferta de productes aptes per a celíacs es va doblar, no perquè hi hagués més diagnosticats sinó per l'augment de persones que deixaven de menjar gluten per decisió pròpia. Davant aquesta tendència, des de la Universitat de Harvard van decidir elaborar un estudi el 2017 que ja avançava que aquesta mena de dietes no només no era beneficiosa per qui no tenia la malaltia sinó que incrementava el risc de patir diabetis tipus 2. 

El director de l'estudi Geng Zong explicava llavors que l'objectiu de l'estudi era avaluar si el consum de gluten afectava d'alguna manera la salut de les persones que no tenen cap raó clínica per evitar-los. El problema és que els aliments lliures de la proteïna contenen més quantitat de fibra dietètica i altres micronutrients, fet que provoca que siguin menys nutritius. La conclusió va ser que el grup que havia menjat més gluten tenien un risc fins a un 13% inferior de patir diabetis del tipus 2 que els que en menjaven menys de 4 grams al dia. 

Restaurants acreditats per evitar les traces de gluten 

En els últims anys també ha crescut la xifra d'establiments especialitzats en plats aptes, en principi, per a celíacs, o que ofereixen versions dels seus mateixos plats amb l'opció sense gluten. Això hauria de ser una bona notícia, però Puig remarca que no tots els locals tenen en compte la qüestió de les traces o el fet d'utilitzar estris diferents. En aquest sentit, l'Associació de Celíacs hi juga un paper important, ja que una de les seves tasques, a banda de informar i ajudar les persones diagnosticades, és acreditar aquells establiments de restauració que han fet una formació en celiaquia i que ofereixen menús veritablement aptes.

"On no arriba l'administració, hi intentem arribar nosaltres. Amb els productes és més senzill, perquè estan etiquetats, però amb els restaurants no és ben bé així. Alguns utilitzen aliments sense gluten però que poden dur traces, tot i que la llei no ho permet", exposa Puig, motiu pel qual reconeixen aquells establiments que fan el seguiment al peu de la lletra i sense posar en risc la salut dels celíacs.