Si et preocupa el teu estat cognitiu en temps de confinament, segueix la dieta mediterrània. Segons un nou estudi, les persones amb una adherència més important a la dieta mediterrània van presentar una reducció d'entre el 45% i el 50% en el risc de patir una funció cognitiva deteriorada. Els experts de l'Institut Nacional de l'Ull de Bethesda, a Maryland (EUA), van demostrar l'important paper que tenen les eleccions dietètiques en la prevenció de la salut.

La investigació va analitzar les dades de dos estudis de malalties oculars relacionades amb l'edat, mitjançant els quals es va realitzar un seguiment als comportaments dietètics del voltant de 8.000 persones amb i sense degeneració macular durant 10 anys. La raó per la qual es va estudiar aquesta part de l'organisme és que la retina és una extensió del cervell. Un terç del cervell està dedicat a la visió i la retina recobreix el globus ocular i es comunica amb el cervell a través d'un nervi òptic.

Ull

Els primers resultats van trobar que les persones que consumien peix i verdures desenvolupaven menys degeneració macular relacionada amb l'edat amb el pas del temps. Això es deu a dos antioxidants importants que no es produeixen naturalment al cos: la luteína i zeaxantina, que es troben en totes les verdures, però especialment en les de fulla verda com la col arrissada, el julivert, els espinacs, el bròcoli i els pèsols.

Una vegada al cos, la luteína i la zeaxantina viatgen a la retina i ajuden a filtrar les longituds d'ona nocives de la llum blava d'alta energia que poden danyar les cèl·lules de l'ull. Segons els investigadors, l'estudi va demostrar que l'alta adherència a la dieta mediterrània va ajudar a reduir el risc de degeneració macular en totes les etapes.

L'estudi va demostrar també que el peix –sobretot aquells rics en els àcids grassos omega 3 com el salmó salvatge, les sardines, la tonyina blanca, la truita de llac i el verat– nodreix les cèl·lules cerebrals i millora el seu rendiment.

Peix

De fet, quan els investigadors es van centrar a analitzar l'impacte d'aquest aliment, les dades van demostrar que la seva ingesta dues vegades a la setmana va tenir una incidència més gran que la d'altres components de la dieta mediterrània a l'hora de prevenir el deteriorament.

La dieta mediterrània es caracteritza per l'alt consum de verdures, fruites i fruita seca com nous, llegums i cereals integrals. A això s'afegeix un moderat consum de peix i un baix consum de carn i productes carnis i productes lactis (amb l'excepció dels formatges de llarga conservació). El greix principal prové del consum d'oli d'oliva verge extra.