Aquest any 2019 passarà a la història com un en els que més s'ha estès la consciència global sobre la importància d'implantar un sistema de vida i de producció més sostenible per al planeta. L'impacte de la cimera del clima celebrada a Madrid i li repercussió pública de l'arribada i els missatges de la jove activista mediambiental Greta Thunberg així ho demostren. Tots en la nostra vida podem aportar per contribuir a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU, inclòs el tipus d'alimentació.
Una dieta sostenible és aquella que, a més, de saludable, té un baix impacte en el medi ambient i el subministrament d'aliments. El seu objectiu és contribuir que el planeta tingui prou recursos per alimentar a les futures generacions. No hi ha regles establertes sobre què fa que una dieta sigui sostenible. Tanmateix, algunes dietes i aliments poden ser més sostenibles que d'altres, i elegir-los pot ajudar una persona a reduir el seu impacte.
La Comissió EAT-Lancet, un grup de científics de 16 països diferents, ha treballat sobre aquesta qüestió i ha conclòs que la producció d'aliments és la principal causa de canvi ambiental al món. Segons afirmen, les dietes veganes i vegetarianes comporten la reducció més gran en l'ús de la terra i les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i, més concretament les vegetarianes, utilitzen la menor quantitat d'aigua.
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la producció d'aliments representa el 20-30% de les emissions mundials de gasos amb efecte d'hivernacle i fins al 66% de l'ús de l'aigua. Encara que una dieta variada és crucial per a la salut humana, una dieta veritablement sostenible té en compte l'impacte que tindrà en el medi ambient, l'individu i la cadena alimentària en general.
Els factors que determinen quant de sostenible és una dieta determinada inclouen la disponibilitat nutricional, l'impacte en la biodiversitat, la protecció de l'ecosistema i la salut dels consumidors. Tenir en compte tots aquests factors hauria d'ajudar a garantir que el planeta pugui continuar proporcionant prou aliments i recursos per a una població en creixement i les generacions futures.
Les dietes més sostenibles són, en primer lloc, les vegetarianes o veganes. Segons la Comissió EAT-Lancet, el canvi de productes d'origen animal per productes d'origen vegetal té beneficis per al medi ambient i la salut. Subratllen que, en general, els estudis coincideixen que els aliments d'origen vegetal causen menys efectes ambientals adversos per unitat de pes, per porció, per unitat d'energia o per pes de proteïna, que els aliments d'origen animal a través de diversos indicadors ambientals. Els productes animals tenen impactes significatius, ja que el bestiar en general representa el 14,5% de totes les emissions induïdes per l'home.
En segon lloc, les dietes locals, o el consum de productes de quilòmetre zero, fa referència a l'alimentació de productes de l'àrea en la qual viu una persona. Tanmateix, depenent d'on visqui una persona, aquestes dietes poden requerir una planificació significativa per a la seva implementació. És possible que les persones a les regions del nord, on es donen menys fruites i verdures, necessitin prendre mesures addicionals per assegurar-se que obtinguin prou nutrients. Aquest tipus de dieta emfatitza menjar estacionalment, i moltes persones també poden optar per comprar en granges locals orgàniques.
Tot i així, encara es requereixen molts més recursos per investigar i implementar aquest tipus d'alimentació en la societat i, sobretot, a augmentar la consciència del que cadascú pot fer per contribuir a fer el planeta més sostenible.