Viure un determinat estil de vida, associats a hàbits que es mantenen al llarg del temps, porten associades diferents patologies en el futur. Ara, un estudi elaborat per l’Institut Guttmann, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB) i la Harvard Medical School, ha analitzat per primera vegada com nou hàbits de vida (la reserva cognitiva, la socialització, la nutrició, l’alcohol, l'índex de massa corporal, l’activitat física, la qualitat del son, el pla vital i el tabac), es combinen i tendeixen a agrupar-se en cada individu, establint cinc perfils diferents de persones. Aquests perfils estan associats a uns o altres riscos i patologies, de tal manera que si una combinació d'hàbits es manté al llarg del temps, pot predisposar en un futur a unes o altres malalties

Els investigadors van analitzar nou hàbits de vida en un estudi en el qual es van analitzar les dades de més de 3.000 persones. L'investigador principal de la Barcelona Brain Health Initiative i catedràtic de Psicologia Mèdica de la UB, David Bartrés-Faz, ha destacat en declaracions a l’ACN que fins ara s'havien analitzat les variables de manera individual, però no la manera com aquestes tendeixen a agrupar-se. A més, tampoc s'havien tingut en compte factors psicològics. Els resultats posen de manifest que les intervencions destinades a millorar la salut s'han d'enfocar en la combinació d'hàbits de vida, no en un d'aïllat, i centrar-se també en la prevenció de la potencial malaltia a desenvolupar.

Perfils i resultats

En funció de com els hàbits tendeixen a agrupar-se en els individus, els resultats han identificat cinc perfils de persones, basats en els seus estils de vida i els potencials riscos associats. Analitzant l'evolució de la salut dels integrants de cada trajectòria, l’equip va establir associacions entre cada perfil i el risc de desenvolupar diferents patologies. 

Perfil 1: Persones saludables, amb índexs bons d'activitat cognitiva, nutrició, activitat física, qualitat del son, socialització i pla vital, un índex de massa corporal (IMC) dins de la normalitat i un consum baix de tabac i alcohol. Presenta un menor risc de desenvolupar malalties cròniques i una millor salut general i mental. 

Perfil 2: Persones de baixa reserva cognitiva, índex menors de socialització i pla vital, però amb millors valors de consum d'alcohol, tabac i IMC, en comparació amb altres grups. El principal risc és el desenvolupament de malalties neurològiques.

Perfil 3:  Obesogènics, caracteritzats per un IMC elevat, mala nutrició i escassa activitat física.  El risc més accentuat és el de multimorbiditat, cosa que implica tenir més d'una patologia crònica diagnosticada, com per exemple càncer, diabetis o malaltia renal. 

Perfil 4: Fumadors severs, que també tenen índex de menor pla vital i alts nivells de colesterol i hipertensió. Tenen més possibilitats de desenvolupar malalties cardiovasculars, seguides de patologies neurològiques i multimorbiditat.  

Perfil 5: Alcohol-somni, que són persones que consumeixen alcohol a nivells nocius i tenen una pobra qualitat del son. A més, tendeixen a consumir tabac i presenten índexs baixos de benestar, qualitat de vida, significat vital, socialització i percepció de la salut mental i general.  Presenten un risc moderat de multimorbiditat i un d'elevat de patologies psiquiàtriques (principalment, ansietat i depressió).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!