Adeu mascaretes, passaport covid i limitació horària de bars i restaurants. Dinamarca es convertirà aquest dimarts en el primer país de la Unió Europea en aixecar totes les restriccions de la covid tot i el nombre rècord de casos. El país confia en la seva alta taxa de vacunació per fer front a la variant de la covid òmicron.
El primer intent d'aixecar totes les restriccions va ser entre setembre i novembre, ara, definitivament s'ha proposat aixecar totes les mesures vigents: mascareta, passaports covid i limitació horària de bars i restaurants, segons informa l'agència de notícies AFP. L'oci nocturn també està previst que reobrin aquest dimarts i també cauran les limitacions de reunió en interiors.
Quines restriccions queden?
Tal com informa la mateixa agència de notícies, només queden algunes restriccions vigents i són fonamentalment pels viatgers no vacunats que venen de països que no pertanyen a l'espai Schengen.
Aquestes mesures de relaxació arriben tot just quan Dinamarca registra entre 40.000 i 50.000 nous casos de coronavirus al dia, és a dir, gairebé l'1% dels 5,8 milions d'habitants del país.
Més del 60% dels danesos han rebut una tercera dosi de la vacuna un mes abans del previst per les autoritats sanitàries. Juntament amb els que han passat la covid de manera recent, les autoritats sanitàries del país calculen que el 80% de la població està protegida contra formes greus de la malaltia. "Tenim una cobertura extremadament alta d'adults vacunats amb tres dosis", ha destacat a AFP l'epidemiòloga Lone Simonsen, de la Universitat de Roskilde. "Òmicron no és una malaltia greu per als vacunats, creiem que és raonable aixecar les restriccions", ha remarcat.
La variant sigil·losa
La variant sigil·losa de la covid ja podria representar ben bé el 82% dels casos al país. La variant òmicron altament transmissible coneguda com a BA.1 representa gairebé totes les infeccions per coronavirus del món. Ara, però podria haver-hi una nova variant que destronés l'òmicron. Aquesta nova variant de la covid que es coneix com a BA.2, està començant a circular per Europa i Àsia. Es tracta d'una subvariant d'òmicron que de moment ja està batejada com a òmicron sigil·losa. Què se'n sap d'aquesta nova variant? De moment, és possible que hi hagi més preguntes que respostes, tot i que algunes ja podrien començar a veure la llum.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha posat sobre la taula que la nova variant de la covid sigil·losa no és l'única nova mutació. De fet, parla de la BA.1.1.529 i BA.3. Malgrat estar relacionades genèticament, cada una presenta mutacions que podrien alterar el seu comportament. Trevor Bedford, viròleg computacional del Centre Oncològic Fred Hutchinson dels Estats Units, ha estat seguint aquesta nova variant sigil·losa i tal com recull el The Guardian, podria representar ja el 82% dels casos a Dinamarca, el 9% del Regne Unit i el 8% dels EUA.