Fa unes setmanes l'aeroport de Campeche de Mèxic es va convertir en notícia perquè les autoritats duaneres van descobrir el que semblava un carregament de vacunes Sputnik V que tenia com a destí final Hondures. Però, més tard, es va confirmar que eren gairebé 6.000 dosis falses de la vacuna russa amagada en petites neveres. Així, tal com subratlla Euronews, buscar i interceptar vacunes falses contra el coronavirus s'ha convertit en una prioritat per la Interpol.
"Les xarxes que estan darrere d'aquests delictes tenen ambicions mundials. Cap país pot lluitar sol contra aquest tipus de delinqüència. La Interpol està ajudant als organismes encarregats de l'aplicació de la llei de tot el món, tant a identificar les xarxes delictives com a desmantellar-les", explicava en una entrevista a la revista Time, el secretari de l'organització, Jürgen Stock, de la que també es fa ressò Euronews. En aquesta mateixa conversa exposa que mai no havia vist a les bandes criminals adaptar-se tan ràpid a una crisi i treure'n profit.
Així, constata que al principi de la pandèmia el que falsificaven eren gels desinfectants, proves PCR i mascaretes. Ara, ha arribat el torn de les vacunes. De fet, tal com s'assenyala en l'article, el frau va començar abans que es desenvolupessin les vacunes per part dels laboratoris.
La Interpol veu més risc de creixement de les vacunes falses en països en vies de desenvolupament, on les autoritats no tenen infraestructura necessària per fer front a l'allau d'anuncis fraudulents.
Què contenen les vacunes falses?
La Comissió Federal per a la Protecció contra Riscos Sanitaris (Cofepris) de Mèxic ha explicat que en la majoria de casos de frau, els compradors mai no arriben a rebre el que han comprat. En altres ocasions, reben un vial ple d'aigua o de substàncies preparades en algun laboratori, però sense certificacions, fet que pot comportar problemes per a aquells que la facin servir.
El preu de les vacunes
Tot té un cost i els preus no son precisament baixos. Així, oscil·len entre els 420,60 euros i els 630,90 euros per dosis d'AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm o Johnson & Johnson, segons recull un article de la BBC. Els comerciants, sempre anònims, també venen certificats de vacunació falsos per 126,18 euros. Els investigadors constaten que han vist un fort augment d'anuncis d'aquest tipus de productes a la web fosca.
Segons recull també el portal britànic, els investigadors de l'empresa de seguretat cibernètica Check Point han monitorat fòrums de pirateria i altres mercats des del gener, quan van aparèixer anuncis de vacunes. En aquest sentit, exposen que la quantitat d'anuncis s'ha triplicat a més de 1.200. Els venedors de vacunes sembla que siguin, tal com recalca, dels Estats Units, Regne Unit, Espanya, Alemanya, França i Rússia. Les vacunes anunciades inclouen AstraZeneca a 420,60 euros, Janssen i Sputnik a 504,72 euros i Sinopharm a 630,90 euros.