El director executiu de Moderna, Stéphane Bancel, ha predit que les vacunes existents seran molt menys efectives per fer front ala variant sud-africana Òmicron que les soques anteriors de coronavirus i va advertir que passaran mesos abans que les empreses farmacèutiques poguessin fabricar noves variants específiques a escala. Segons una conversa amb el Financial Times, Bancel assegura que l'elevat nombre de mutacions a la proteïna espiga, que el virus utilitza per infectar cèl·lules humanes, i la ràpida propagació de la variant, suggereixen que la collita actual de vacunes pot haver de modificar-se l'any vinent. "No hi ha cap món, crec, on sigui el mateix nivell. Vam tenir la mateixa situació amb la Delta".
Diferents punts de vista
"Crec que serà una caiguda material. No sé quan perquè hem d'esperar les dades. Però tots els científics amb qui he parlat diuen que la situació no és bona". Els comentaris del director executiu de Moderna arriben quan els experts en salut pública i els polítics han intentat donar un to més optimista sobre la capacitat de les vacunes existents. Dilluns, Scott Gottlieb, director de Pfizer i antic comissari de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units, va dir al canal CNBC: "Hi ha un grau raonable de confiança en els cercles de vacunes que amb tres dosis, el pacient tindrà una protecció bastant bona contra aquesta variant".
Per la seva banda, Joe Biden, president dels Estats Units, va dir posteriorment que Òmicron era "un motiu de preocupació, no un motiu de pànic", i va afegir que els experts mèdics del govern "creuen que les vacunes continuaran oferint un grau de protecció contra malalties greus". Tot i això, Bancel va dir que els científics estaven preocupats perquè 32 de les 50 mutacions de la variant, es troben a la proteïna espiga, on les vacunes actuals se centren per augmentar el sistema immunitari del cos humà per combatre Covid. La majoria dels experts pensaven que una variant tan mutada no sorgiria durant un o dos anys, asseguren des de Moderna.
Caiguda econòmica
Aquesta nova variant comporta també conseqüències econòmiques. L'índex d'accions europeu Stoxx 600 va caure al voltant d'un 1,3% amb el FTSE 100 del Regne Unit, el Dax d'Alemanya i el Cac 40 de França, tots al voltant del mateix marge. L'índex Hang Seng de Hong Kong va baixar un 2,3%. El que sabem d'aquesta nova variant que ha provocat una alarma global és que els antecedents no han estat tan catastròfics. Segons un estudi de la Universitat d'Stanford sobre un brot de Delta a una presó de Califòrnia publicat el mes passat, va trobar que Moderna era un 56,6% efectiu contra la infecció, substancialment inferior al nivell dels estudis realitzats abans de l'aparició de la variant, van dir els investigadors. Moderna i Pfizer estan treballant ara en noves vacunes per dirigir-se a la variant que l'Organització Mundial de la Salut ha dit que suposa un risc molt alt ".
Bancel avança que les dades d'estudi estaran disponibles en dues setmanes. Però va dir que trigarien diversos mesos abans que es pogués produir una vacuna específica a escala i va suggerir que podria haver-hi un cas per donar reforços més potents a la gent gran o a les persones amb el sistema immunitari compromès mentrestant. I s'excusa amb la manca de distribució d'aquestes vacunes als països subdesenvolupats. "Des dels Estats Units ens van dir que no teníem més remei que donar el 60% de la nostra producció al govern. No va ser una decisió de Moderna, va ser una decisió del govern dels Estats Units".