Es dispara el risc de rebrot per coronavirus. Si feia uns dies que la tendència era a la baixa, aquest divendres ja va començar a canviar de sentit. Aquest diumenge, però, ha pujat gairebé 10 punts respecte a les dades de dissabte facilitades pel Departament de Salut. Concretament, el risc de rebrot d'avui marca 162,29 mentre que ahir era de 154,10. La velocitat de propagació també puja respecte les xifres d'ahir: de 0,91 a 0,96.

Els positius per coronavirus baixen lleugerament respecte les dades de dissabte. Avui s'han notificat 1.345 nous casos mentre que ahir eren 1.446 i divendres en van ser 1.383. La xifra total d'infectats pel virus des de l'inici de la pandèmia és de 153.600. Pel que fa al nombre de morts, puja. Aquest diumenge s'han notificat 11 morts en les últimes 24 hores, mentre que aquest dissabte se'n va confirmar 1, divendres 16 i dijous 29. La xifra total de defuncions des de l'inici de la pandèmia s'enfila fins a 13.233.

Hi ha 754 pacients ingressats (35 més) amb Covid i 124 a l'UCI (tres menys). 

Primer dia de cribratges a Trinitat Vella: 951 PCR

Els veïns del barri de Trinitat Vella de Barcelona han respost favorablement al primer dia de cribratge massiu a la zona i hi han participat 951 persones, segons dades del Departament de Salut. A partir de les 10 del matí de dissabte s'han començat a fer proves PCR i s'han allargat fins a les 7 de la tarda. L'objectiu és arribar a les 1.200 PCR durant el cap de setmana.

Trinitat Vella és un dels barris amb més nombre de contagis de la ciutat. La incidència per 100.000 habitants entre el 22 de juny i el 26 d'agost ha estat de 1.442 a Trinitat Vella i 959 al Raval, mentre que a tot Barcelona ha estat de 622.

Les mutacions del coronavirus

El coronavirus està evolucionant i, per tant, ha patit algunes mutacions o modificacions. Malgrat tot, no ho està fent com altres dos virus que tenen un potencial pandèmic: la grip o la SIDA. Això és una bona notícia pel que fa a possibles vacunes i tractaments, tot i que encara és aviat per descartar res. "El virus està evolucionant i és el que s'espera que faci", explica al diari britànic The Guardian, Thushan de Silva, metge de malalties infeccioses de la Universitat de Sheffield i membre del Covid-19 Genomics UK Consortium.

Les mutacions es produeixen per una replicació viral, perquè al reproduir-se el virus ha de copiar el seu codi genètic i no sempre ho fa del tot perfecte. Ara bé, segons s'explica en un article al diari britànic, els coronavirus són poc propensos a cometre errors en aquest sentit –com per exemple ho fan els de la grip– perquè tenen un sistema de correcció incorporat. Ara bé, des que el Sars-CoV-2 va sorgir com a patogen humà s'han observat moltíssimes modificacions a la zona de Wuhan, (Xina).

Un petit canvi fa el virus més transmissible 

Però què vol dir D614G o G614? Es refereix a un canvi en l'aminoàcid d'aspartat (D) a glicina (G), en la posició 614 a la seqüència de la proteïna que forma els pics de Sars-CoV-2. El pic és l'estructura del virus que sobresurt a la superfície i que s'uneix a la cèl·lula humana, fet que permet entrar al cos. Una vegada s'ha replicat dins la cèl·lula, la seva descendència torna a brotar matant la cèl·lula i després n'infecta més.

Transició del virus: de D614 al G614 / Captura de la revista Cell

Quan el Sars-CoV-2 va sorgir a Wuhan, tenia una D a la posició 614. Al juny la G havia substituït la D gairebé a tot el món. Aquestes informacions van ser notificades a la revista Cell el mes d'agost igual que les conclusions d'aquestes canvis que demostraven que el virus era més transmissible però menys perillós.