Risc de rebrot disparat quan falten quatre dies per Nadal. Aquest dilluns, les dades facilitades pel Departament de Salut recullen que el risc de rebrot ha pujat 12 punts respecte a les d'ahir. És a dir, ha passat dels 354 punts als 366. Per altra banda, l'Rt o índex de contagi per coronavirus se situa avui en 1,52. Això implica que cada 100 persones en contagien 152.
En relació amb els nous contagis, baixen respecte a les dades de diumenge, tot i que s'ha de tenir en compte que els caps de setmana es fan menys tests. Aquest dilluns s'han notificat 980 nous casos, mentre que diumenge n'hi va haver 1.575 i dissabte 2.554. Pel que fa al nombre de morts, el Departament n'ha notificat 40, mentre que ahir se'n van registrar 6 i dissabte 33.
L'evolució als hospitals és el que més preocupa per la pressió que pugui rebre el sistema. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, pugen. Salut n'ha notificat un total de 1.623, 56 més que ahir. Els pacients d'UCI també pugen, dels 320 d'ahir als 327 d'avui, 7 més.
Noves restriccions en marxa
Aquest dilluns entren en vigor les noves restriccions que afecten la mobilitat, el nombre de persones que poden reunir-se i la restauració, amb excepcions per als dies de les festes de Nadal. Els locals d'hostaleria i restauració poden obrir, però a l'interior l'aforament es limita al 30% i quatre comensals per taula, llevat que siguin de la mateixa bombolla o grup de convivència. Excepcionalment, els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i els dies 1, 5 i 6 de gener de 2021, el màxim de comensals s'estableix en sis persones. El servei només es pot dur a terme de les 7.30 hores a les 9.30 hores i de les 13.00 hores a les 15.30 hores, si bé el servei a domicili funcionarà sense limitació horària. La Generalitat restringeix l'entrada i sortida de persones de Catalunya, excepte per a desplaçaments justificats, i quant a la mobilitat interna, queda limitada l'entrada i sortida de persones de cada comarca.
A més, es prohibeixen les trobades i reunions de més de sis persones, llevat que pertanyin a la mateixa bombolla de convivència, tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic.
Quant a les activitats culturals, es limita l'aforament al 50% amb un màxim de 500 persones, encara que si tenen lloc a l'aire lliure o en locals amb les condicions de ventilació adequades, i respectant sempre l'aforament del 50%, es pot arribar fins a un màxim de 1.000 persones.
Nova soca detectada al Regne Unit
Una nova soca de coronavirus detectada al Regne Unit ha comportat un confinament dur, principalment a Londres i al sud i est del país. La intenció és frenar l'extensió d'aquesta nova soca detectada, que és molt més contagiosa. Segons recull el diari britànic The Guardian, és possible que aquestes restriccions siguin vigents durant diversos mesos, fins que s'hagin implementat les vacunes a tot el Regne Unit.
Les mutacions són un fet habitual. De fet, aquesta no és la primera mutació que ha experimentat el coronavirus. Per culpa de les mutacions no és estrany, doncs, que hagi sortit aquesta nova variant. De fet, el doctor Muge Cevik, membre del grup Assessor d'Amenaces de Virus Respiratoris Nous i Emergents (Nervtag) ha explicat que s'han vist més de 4.000 mutacions de SARS-CoV-2, però molt poques mutacions han arribat a ser significatives.