Montse Folch, metgessa nutricionista del Centre Mèdic Teknon de Barcelona, ens alerta dels perills que pot suposar prendre més de tres cafès, tes o coles al dia en una entrevista en vídeo a ElNacional.cat. La doctora Folch també ens explica què hem de fer per evitar un moreno de color taronja, ens aclareix si els aliments afrodisíacs són o no un fals mite i ens confessa la millor dieta, de fet la que fa ella mateixa un dia qualsevol. Tot això i molt més ho descobrireu veient aquest vídeo:

 

Els perills del cafè

La doctora Folch ens alerta del perill que pot suposar prendre més de tres cafès al dia: "El meu esmorzar sempre és el mateix: un cafè i un iogurt. Recomano, però, no passar-nos de tres cafès, tes o coles al dia (entre les tres coses, màxim tres consumicions). Ni el cafè, ni el te, ni la cola (si és light) engreixen però pot tenir relació amb la secreció d'insulina (el pàncrees segrega més insulina, el sucre es metabolitza més ràpid i el cos et demana més quantitat de sucre). Si prenem massa cafès ens pot fer que tinguem molta gana. "Vam fer un estudi, conjuntament amb el doctor Baselga, a persones que havien tingut càncer i prenien molts cafès per tenir més ànim. Al final els vam tallar els cafès i van començar a perdre pes. Insisteixo: entre cafès, tes i coles, màxim tres consumicions al dia. Sinó ens pot passar que tinguem més gana i ens engreixem", explica la doctora Montse Folch. "També és veritat que cada cas és un món i si tens bona salut, no tens taquicàrdies, arítmies ni sobrepès i te'n prens més de tres, no passa res. Hi ha persones que comprovaran que es poden passar d'aquestes tres consumicions diàries i no els passarà absolutament res. El problema és quan tens sobrepès, aleshores sí que ens pot repercutir negativament però hi ha persones que tenen la pressió arterial baixa i necessiten cafès i coles per suportar el dia", matisa la prestigiosa metgessa nutricionista. 

FOLCH CAFE
La doctora Montse Folch ens alerta dels possibles perills de prendre massa cafè / Foto: Mar Acero

La dieta saludable de la doctora Folch

"Per dinar, acostumo a menjar amanides, per exemple de mongeta verda amb tomàquet i pernil, o una amanida de formatge i pinya. Amb això en tinc prou perquè menjo amanides diferents que portin fibra afegint-hi la proteïna amb el formatge, el gall dindi, el pernil... Normalment no menjo res de postre i, per berenar, menjo fruita i/o un iogurt. Per sopar, menjo poc: una truita a la francesa, una mica de formatge o una amanida de tomàquet. Si menjo carn a la nit, prefereixo la carn blanca com el pollastre, el gall dindi o peix blanc. També ous. Menjo poca carn vermella i de peix blau sí que en menjo però sobretot al migdia. Els que més m'agraden són el salmó i la tonyina", explica la doctora Folch.

Montse Folch / Foto: Consulta de la doctora Folch
Montse Folch, metgessa nutricionista del Centre Mèdic Teknon, ens explica la millor dieta en aquesta entrevista en vídeo a ElNacional.cat / Foto: Consulta de la doctora Folch

Com evitar un moreno de color taronja?

Amb la reconeguda nutricionista també parlem de la pastanaga: "porta betacarotè, recordeu que els aliments de color taronja o vermell tenen aquest component que és la provitamina A que és molt bona per a la pell. El betacarotè és un antioxidant de les nostres cèl·lules i evita l'envelliment de la pell. No abuseu de la pastanaga perquè se us posarà un moreno de color taronja", adverteix la doctora. Atenció, també, als consells que ens dona per millorar el nostre estat d'ànim: "Hem de consumir aliments rics en vitamines i minerals. No deixeu de banda, però, la proteïna, és molt important no oblidar-se'n. És fonamental per tenir força i ànim. Si només preneu proteïnes vegetals és important fer una bona combinació. L'arròs amb frijoles, per exemple, és una molt bona combinació perquè l'arròs porta una quantitat d'aminoàcids i les llenties o els frijoles contenen un altre tipus d'aminoàcids i, quan els ajuntes, aconsegueixes els aminoàcids que té una proteïna complerta. Per tant, menjar arròs amb llenties és el mateix que si menges un bistec, per dir-ho de manera fàcil", explica Montse Folch.

Pastanagues Foto Pixabay
Si mengem massa pastanaga la nostra pell tindrà un moreno de color taronja / Foto: Pixabay

Productes afrodisíacs: fals mite?

"Els aliments afrodisíacs són una invenció. Hi ha aliments com el plàtan que certament donen més energia perquè porten més sucre. Deien que Napoleó menjava 40 ostres abans de fer l'amor... A veure... sí que és veritat que el zenc és un dels minerals que ajuden com a component afrodisíac. Si consumeixes aliments rics en vitamines i minerals sempre aconseguiràs que els teus sentits estiguin millor.  Sempre s'ha dit que el marisc és afrodisíac però és un fals mite.