Les lesions al canell són cada cop més freqüents en persones que practiquen esports de raqueta. El doctor Mindaugas Gudelis, traumatòleg esportiu de la Clínica Tennis Teknon, que torna a ser Servei Mèdic Oficial del Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Comte de Godó, explica que és important prevenir-les, o en el cas que ja es pateixin, tractar-les, ja que són lesions que acaben afectant la capacitat competitiva de l'esportista.

Les lesions als canells també són freqüents en persones que practiquen pàdel i han jugat prèviament a tennis

Aquesta lesió pot ser el resultat d'un sol esdeveniment traumàtic, però la majoria es deu a moviments crònics repetitius en què solen veure's afectats tendons, lligaments, ossos i nervis. I, assenyala el Dr. Gudelis, poden donar-se tant al canell dominant, a causa dels girs en colpejar la pilota, o en el no dominant, sobretot en jugadors que realitzen el revés a dues mans.

El doctor Mindaugas Gudelis, traumatòleg esportiu de la Clínica Tennis Teknon

Les lesions als canells també són freqüents en persones que practiquen pàdel i han jugat prèviament a tenis, ja que continuen fent girs de canell en colpejar amb la pala, encara que aquest gest no s'hagi de fer en pàdel.

Tendinitis: la lesió més freqüent

La lesió més freqüent als canells dels tenistes són els danys als tendons, denominats tendinitis. Segons el Dr. Gudelis, el dolor es pot descriure per la seva ubicació: radial (costat del polze) o cubital (costat del dit petit), i pot presentar-se amb una varietat de símptomes que van des d'un clic molest fins a un dolor més acusat.

La millor manera de prevenir l'aparició d'aquestes lesions és escollint la raqueta amb la mida apropiada de subjecció, tensió adequada i, des de petits, ensenyar i entrenar una tècnica correcta

El més comú és el que es produeix al costat cubital, encara que a vegades és molt complex de diagnosticar, comenta el doctor. Poden estar involucrats tendons i lligaments, a més d'una estructura anomenada fibrocartílag triangular que dona estabilitat i absorbeix els impactes entre la mà i el canell a l'hora del colpejament.

El tractament en la majoria dels casos inclou repòs, gel, canellera semirígida, embenats funcionals, antiinflamatoris i, fins i tot, infiltracions. Si hi ha ruptures de tendons, del fibrocartílag o lesions de lligaments pot ser necessari un tractament quirúrgic, que ha de ser realitzat, recalca el Dr. Gudelis, per un expert i preferiblement a través d'artroscòpia, una tècnica semiinvasiva realitzada per orificis petits.

Sens dubte, la millor manera de prevenir l'aparició d'aquestes lesions és escollint la raqueta amb la mida apropiada de subjecció, tensió adequada i, des de petits, ensenyar i entrenar una tècnica correcta.