En els últims anys, l'obesitat ha crescut de manera vertiginosa, tant en la població adulta com en la infantil. Coincidint amb aquest augment de pes generalitzat, augmenten els casos de malalties cardíaques, diabetis, càncer i altres complicacions derivades. I el motiu de tot això és, principalment, que en els últims 50 anys la dieta ha canviat dràsticament, augmentat considerablement el consum d'aliments altament processats i greixos trans.
Ara, un nou estudi publicat a la revista Current Biology, ha demostrat que el centre de plaer del cervell que produeix la dopamina química i el rellotge biològic que regula els ritmes circadiaris, estan vinculats i que els aliments rics en calories interrompen els horaris normals d'alimentació, provocant un augment del consum d'aliments.
La investigació
Per a l'estudi s'han utilitzat ratolins que es va dividir en dos grups. Al primer d'ells se'ls va oferir una dieta normal i al segon, la possibilitat d'ingerir una dieta alta en greixos les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana. Els experts van poder comprovar que els ratolins alimentats de forma equilibrada mantenien horaris normals d'alimentació, feien exercici i tenien un pes adequat. Però els ratolins alimentats amb dietes altes en calories amb greixos i sucres van començar a picar a tota hora i es van tornar obesos.
A més, van descobrir que els ratolins amb la dieta sana mantenien la senyalització de la dopamina interrompuda fora de les hores habituals de menjar, la qual cosa significa que no van buscar el plaer gratificant de la dieta alta en greixos, van mantenir un horari d'alimentació normal i no es van tornar obesos. És a dir, que l'activació de la dopamina al cervell governa la biologia circadiària i indueix al consum d'aliments alts en calories i no només a horaris normals, sinó també entre menjars o durant el que haurien de ser hores normals de descans. I precisament l'excés de calories s'emmagatzema com a greix molt més fàcilment que la mateixa quantitat de calories consumides durant els períodes normals d'alimentació. Allò que al seu torn augmenta les possibilitats de desenvolupar obesitat.
Els científics al·leguen que el cos humà, en els milers d'anys d'evolució, van desenvolupar la capacitat de consumir la quantitat d'aliments més important possible quan estaven disponibles perquè caçaven, i en haver-hi només breus períodes d'abundància i després períodes potencialment llargs de fam, van buscar activament menjar durant el dia, i es van refugiar i van descansar a la nit.
Això va deixar un impacte que ens porta a voler consumir tant com sigui possible, però ara el menjar és abundant i ja no s'han de fer esforços per aconseguir-la. A més, els aliments disponibles són rics en greixos i sucres, i això és totalment contraproduent per a la nostra salut.
També va provocar que l'activitat humana, per tant, es va sincronitzar amb el dia i la nit. Però avui, treballem, mengem i ens relacionem les 24 hores del dia. Això afecta els nostres ritmes circadiaris. En definitiva, el nostre organisme –que va evolucionar per funcionar en un cicle de son-vigília programat per a l'activitat diürna, l'alimentació moderada i el descans nocturn– porta un estil de vida completament diferent, el que està fent un mal irreparable al mateix.